BCE s-a facut ca nu vede practicile rapace ale bancilor
Scris de Daniel Ionascu
Banca Centrala Europeana (BCE) s-a facut ca nu vede “creditarea iresponsabila” a bancilor germane, franceze, britanice si belgiene a declarat fostul ambasador al Uniunii Europene (UE) in SUA, John Bruton.
Intr-un discurs puternic, tinut la aseara la London School of Economics, Bruton – fost premier irlandez – a acuzat autoritatile de la Frankfurt si bancile centrale din aceste state ca au esuat in a-si folosi puterile pentru a reduce bulele speculative in tari precum Irlanda si Spania.
“Din 2000 incoace, bancile britanice, germane, belgiene, franceze si bancile altor state UE au creditat iresponsabil bancile irlandeze in speranta ca si ele pot profita din bula irlandeza a constructiilor. Acestea erau supervizate de bancile lor centrale si de BCE … care n-a ridicat nicio obiectie la aceste practici”, a spus el.
El a cerut BCE sa spuna de ce nu a actionat deoarece puterile sale exact asta ii permit, sa intervina in astfel de probleme pentru a le corecta.
“Daca banca centrala a unei tari a permis sectorului sau bancar sa creasca pana la 300% din PIB, sigur BCE ar fi vazut pericolele si si-ar fi folosit puterile?”
Periferia trudeste pentru centru
El spune ca autoritatile europene au lucrat in beneficiul tarilor centrale pe cheltuiala celor de la periferie, in ceea ce numeste “un esec major al supervizarii prudentiale”, atat la nivelul UE, cat si BCE si al bancilor centrale.
Mai mult, el spune ca acum contribuabilii irlandezi lucreaza sa repare bilanturile contabile ale principalelor banci europene si ca liderii UE ignora cu buna stiinta acest fapt, preferand sa ramana cu retorica “iresponsabilitatii irlandeze”.
El spune ca desi e o poveste buna care sa linisteasca audientele, aceasta nu e intreaga poveste.
Creditarea excesiva, adevarata problema
Bruton mai spune ca liderii europeni se concentreaza pe reducerea cheltuielilor publice dar aceasta nu rezolva problema reala, respectiv criza supervizarii bancare.
“Deficitele guvernamentale nu sunt problema primara. Aceasta este expansiunea creditului privat si nu exista pedepse pentru asta. Si nici nu exista vreuna in propunerea pactului de competitivitate Van Rompuy-Barroso”.
El noteaza ca sistemul bancar european este de 3,5 ori mai mare decat PIB-ul european, in vreme ce in SUA sistemul bancar este doar 80% din PIB. La centru, bancile ar fi trebuit sa supervizeze in special acele parti ale UE unde rata dobanzii de referinta a fost tinuta prea jos pentru conditiile economice locale.
Liderii economici europeni ar trebui sa redescopere increderea intelectuala pe care au avut-o cei care au creat UE. Ceea ce ar duce si la realizarea unui adevarat patriotism european.
Etichete: banci, BCE, creditare, extern, stiri, UE, Uniunea Europeana