Bernanke: 12 din 13 banci au fost pe marginea prapastiei

Scris de

Un numar de 12 din cele mai importante 13 institutii financiare din SUA au fost in pericol de a da faliment in furtuna financiara din 2008, potrivit unor remarci ale lui Ben Bernanke, seful Federal Reserve.

Bernanke a spus in noiembrie 2009 in fata Comisiei de Investigare a Crizei Financiare intr-un interviu privat ca pana si celebra Goldman Sachs era printre cei despre care el se temea ca vor da ortu’ popii economice.
Mai mult, el a descris criza drept cea mai grea din istoria financiara, depasind chiar si Marea Depresiune.
Notele din interviu au aparut in raportul final al comisiei. “Daca va uitati la firmele care au fost presate in acea perioada … numai una… nu era sub risc serios de a da faliment”, a spus Bernanke Comisiei. “Chiar si despre Goldman Sachs credeam ca exista o sansa reala de a capota”, a completat el.
Bernanke complenteaza, insa, ca Goldman a mentinut o “lichiditate formidabila” pe parcursul crizei.

JPMorgan, fortareata financiara

Raportul nu spune care este banca din cele 13 care n-ar fi fost in pericol. Dar daca luam in considerare ca Goldman e scoasa de pe lista nu ramane decat o singura varianta: JPMorgan Chase. Behemothul a cumparat in timpul crizei banca de investitii Bear Stearns si banca de economii Washington Mutual, ajungand a doua banca americana in functie de active. Mai mult, a scos un profit net de 17 miliarde de dolari in 2010, cel mai mare dintre bancile de pe Wall Street si de 11,7 miliarde de dolari in 2009.
Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan, a spus la Forumul Economic de la Davos ca nu toate bancile aveau probleme in timpul crizei. “Exista o preconceptie. Nu toate bancile aveau nevoie de acei acei bani pentru salvare. Nu toate bancile ar fi dat faliment”, a spus Dimon la Davos.
Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, a avut o inclestare cu Dimon mai tarziu tot la Davos, spunandu-i ca “lumea a platit cu zeci de milioane de someri, care nu sunt in niciun caz de vina si au platit pentru tot”.

Goldman, profit 2,9 miliarde de dolari pe spinarea AIG

Raportul a mai aratat si ca Goldman a castigat 2,9 miliarde de dolari pariind pe AIG, pe langa cele 14 miliarde de dolari pe care le-a primit din contractele derivative. Anterior, Goldman a tot repetat opiniei publice ca nu a profitat in niciun fel din salvarea AIG. Criza a impins cele mai multe companii financiare pe marginea prapastiei. Unele, precum AIG, au fost salvate, altele precum Lehman Brothers, nu.

Sursa: Reuters
Sursa foto: www.mutuo-prestito.org

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.