Boc, boc, booom in Canada

Scris de

canadaNu, fiti linistiti, Boc nu s-a mutat in Canada, imi aduc doar aminte o discutie pe care am avut-o cu cineva, despre explozia balonului imobiliar din aceasta tara. “Am locuit in Canada” spunea el, declarand, in acelasi timp tara, ca fiind una foarte stabila.

Sa vedem acum cat de stabila poate fi o tara in care, 44-68% din salariul oamenilor merge spre plata creditelor imobiliare. Sa nu uitam faptul ca, tara de care vorbim este vecinul marelui licurici, unde stim cu totii soarta pe care au avut-o imobiliarele.

Un alt lucru la fel de important este faptul ca, modul descreierat in care s-au acordat creditele nu va putea avea alt sfarsit nicaieri in lume, decat cel pe care l-a avut si in SUA. Asta oricat de stabila ar putea parea tara in care se produce.

De ce? Tocmai pentru ca cei imbarligati in datorie isi cheltuiesc o parte tot mai mare din salarii in scopul platii datoriilor, in timp ce, vezi si cazul Canadei, salariile reale pot chiar sa scada. Pai cum sa scada salariile reale intr-un paradis al creditelor umflate? Foarte simplu: explozia unui balon imobiliar este ultimul produs intr-un mediu de frenezie al creditelor. Imobiliarele nu plonjeaza precum bursa. Economia incepe sa schiopateze, apar somerii, veniturile scad si asta fara ca vreun ziar sau post TV sa vorbeasca despre de ceea ce se intampla.

Lucrurile sunt inca in faza lor incipienta, mass media fiind in corul celora care canta cantecul prosperitatii vesnice. Bazinul ultimilor nebuni care vaneaza case, scade vazand cu ochii in aceasta perioada si, iata cum, pretul umflat la maximum al caselor, raportat la salariu incepe sa scada si el, (vezi si cazul tarisoarei noastre, unde o cocioaba se vindea la 150 000 de euro, intr-o tara in care venitul mediu era de 300 de euro/luna).

Dupa Canada va urma desigur Australia, unde un magar destept a venit si el cu o idee “geniala”, ideea unui perpetum mobile al creditelor. Acest “geniu” a propus sa sa sterga limita de timp in care cumparatorul imobiliar poate sa plateasca numai rate. Conform creierului de care vorbim, plata doar a dobanzilor ar facilita si mai mult cumpararile de case. Consecintele acestei imbecilitati le voi discuta atunci cand explozia imobiliara din Australia va deveni realitate. Pana atunci, sa traiti jupuiti bine!

Sursa: Renne
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.