Ceasul mortii
Scris de Horea Mihaltan
The Economist are un ceas care se schimba in timp real, aratand datoriile guvernamentale globale. Pune cursorul pe tara care doresti sa o vezi si poti admira astfel pana si schimbarile procentuale ale datoriilor anual.
Observa, pentru tara noastra exista o schimbare anuala de + 17% in momentul de fata, asa ca duduiturile lui Tariceanu bat din nou la usa cortului. In conditiile in care datoriile cresc exponential, adica in forma parabola, (iti mai amintesti probabil implicatiile acestei forme de crestere) mamica FMI s-a oferit sa “salveze” Irlanda.
Institutia nu a spus ca vrea sa salveze de fapt bancile germane, americane etc. implicate in bondurile acestei tari, de frica ca nu cumva populatia Irlandei sa-l duca pe domnul Strauss-Khan la Ciomu. Oricum, bascalia bancilor continua, in timp ce Portugalia se razveateste, amenintand ca ar putea chiar sa paraseasca UE. Amenintarea Portugaliei o inghit cu o lingurita de sare, este mai mult o furtuna in olita de noapte dupa parerea mea. Oricum, intr-un weekend se pare ca se pot intampla multe. Ne asteapta dupa cum mai spuneam vremuri foarte pline de activitate. Hai sa le urmarim impreuna prin intermediul acestui sarman blog. In timp ce ne vom distra de minune nu ar trebui sa uitam un lucru foarte important: Sa traim mintiti umiliti si jupuiti bine!
PS: Si daca te gandesti cat de bun si curat era euro si cat murdar era dolarul doar acum cateva zile.
S-a schimbat oare ceva in fundamentalele acestor valute? Oare nu era Europa cu Irlanda, cu Grecia si cu alte tari muribunde in aceiasi situatie si acum o saptamana? Sa-si fi retras oare barbosul QE2 din piata ascunzandu-l adinc in plete? Sigur ca era! Este raspunsul la prima intrebare si, sigur ca nu, raspunsul la cea de-a doua. Nimic fundamental nu s-a schimbat asadar. Ceea ce s-a schimbat insa radical pare a fi perceptia umana. Numai omul este capabil sa vada acelasi lucru azi intr-un fel, si maine in altul, deseori prin intermediul unor perceptii diametral opuse. Exact pe asemenea perceptii umane contradictorii se bazeaza si cei care conduc azi Romania. Poporul, mai ales cel dambovitean, este capabil sa te scuipe azi in ochi pentru ca maine sa te ia in brate si sa te ridice in slavi, plasandu-te cu capul in Olimp. Vezi cazul poetului Adrian Paunescu “cel sarac”, pentru al carui mostenire se bat azi pana si grefierii.