China va cumpara titluri de stat ale Ungariei

Scris de

China sprijina moneda euroPremierul chinez Wen Jiabao a anuntat la Budapesta ca tara sa este pregatita sa cumpere titluri de stat ale Ungariei si va oferi acesteia si un imprumut de un miliard de euro.

El a precizat ca va acorda creditul prin intermediul Bancii Chineze de Dezvoltare, pentru realizarea unor proiecte comune. El nu a furnizat, insa, cifre referitoare la titlurile de stat ungare pe care Beijingul ar fi dispus sa le cumpere. Ungaria a rupt anul trecut acordul derulat cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) iar unii oficiali ai tarii au declarat anterior public ca situatia finantelor tarii este mai grava decat cea din Grecia.
Totodata, Bank of China a incheiat un acord de cooperare de 1,1 miliarde euro cu producatorul ungar de chimicale BorsodChem, controlat de grupul chinez Wanhua Industrial. Cele doua parti au ajuns la un acord pentru contruirea unui hub european de logistica pentru Huawei Technologies in Ungaria, dar si a unor capacitati de productie pentru Shenzen Canyi Technology, transmite Bloomberg. China mai vrea sa construiasca o uzina de acid citric, cu o capacitate de 60.000 de tone metrice pe an.

Sprijin pentru moneda euro

Wen Jiabao a mai anuntat in conferinta de presa din Ungaria ca tara sa va oferi ajutor pentru sprijinirea monedei comune europene afectata de criza datoriilor. Ungaria nu a adoptat inca moneda euro. China are o rezerva valutara de 3 trilioane de dolari.

Oficialul a mai spus ca Beijingul este un investitor pe termen lung pe piata datoriilor suverane europene. China a achizitionat deja un numar mare de euro-obligatiuni, oferite de Spania si Grecia. Wen a mai adaugat ca va oferi “un sprijin consistent pentru moneda euro si pentru Europa”.

In ultima perioada, China a anuntat o serie de investitii semnificative in Grecia si Polonia.

In cadrul turneului de cinci zile, urmatoarea oprire a premierului chinez va fi in Marea Britanie, unde va semna o serie de acorduri guvernamentale si comerciale cu omologul sau, David Cameron. Cei doi oficiali ar putea discuta si despre operatiunea NATO din Libia.

Turneul european al premierului chinez se va incheia in Germania. La Berlin, Wen Jiabao va discuta cu cancelarul german Angela Merkel, despre criza europeana a datoriilor.

Autor: Nicoleta Lazar

Sursa: CBS News
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.