Cincinalu’ in patru ani, varianta americana

Scris de

Bancile americane si-au mascat nivelurile reale ale riscului prin reducerea temporara a datoriilor inainte de a raporta rezultatele pe bursa, in acelasi mod in care Lehman isi cosmetiza situatia financiara.

Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Bank of America si alte 13 banci americane isi faceau situatia sa para mai roz pentru investitori, potrivit Wall Street Journal, preluat de Bloomberg.
Ancheta realizata de presa de peste ocean are la baza date furnizate de Federal Reserve Bank of New York. Nivelurile datoriilor erau reduse in medie cu 42% iar schema a continuat pe o perioada de 5 trimestre. Dupa raportari, nivelurile datoriilor se umflau imediat in mijlocul trimestrului urmator si tot asa.

Dupa colapsul Lehman din 15 septembrie 2008, bancile au devenit mai ingrijorate ca raportarea unor niveluri inalte ale datoriilor poate pune in pericol valoarea actiunilor pe burse, fortand bancile, dar si ratingurile de la agentiile specializate. Desi nu sunt ilegale, aceste practici au distorsionat impresia investitorilor despre riscul preluat de banci prin investitiile facute.
Securities and Exchange Commission, agentia care monitorizeaza bursele si companiile listate din SUA, a investigat tehnicile contabile care sa mascheze riscul la 24 de mari firme financiare din SUA.

Investigatia asupra falimentului Lehman a aratat ca cea de-a patra banca de investitii facea frecvent jonglerii contabile cu datoriile si activele pentru a-si ascunde adevarata indatorare.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: media.cnbc.com

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.