Citigroup a ”pus umarul” la falimentul Lehman

Scris de

Grupurile financiare americane JPMorgan si Citigroup au “ajutat” la falimentul Lehman, cerand mai multi bani ca garantii si schimband intelegerile pentru imprumuturile lor date catre banca de investitii, potrivit raportului independent ordonat de instanta si realizat de Anton Valukas.

“Cererile pentru colateral din partea creditorilor Lehman au avut un impact direct asupra lichiditatii bancii”, arata examinatorul Anton Valukas in raportul sau de 2.200 de pagini, depus la tribunalul din Manhattan.
Valukas a cheltuit 38 de milioane de dolari pentru a redacta raportul, a intervievat mai mult de 100 oameni, inclusiv pe Timothy Geithner- secretarul Trezoreriei SUA, Ben Bernanke- presedintele Federal Reserve, banca centrala a SUA, si Christopher Cox, fostul presedinte al U.S. Securities and Exchange Commission, Comisia federala pentru valori mobiliare si cea care reglementeaza pietele de capital. In plus, Valukas a cercetat 10 milioane de documente plus 20 de milioane de pagini si emailuri de la Lehman.
Lehman a cerut protectia in fata creditorilor in 15 septembrie 2008, provocand o “furtuna financiara”. Este cel mai mare si cel mai rasunator faliment al lumii, institutia fiind a patra banca de investitii ca marime din SUA. Cand a intrat in faliment, a raportat active de 639 miliarde de dolari si datorii de 613 miliarde de dolari.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: Bloomberg

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.