Colapsul Lehman a lasat-o fara banii de tratament

Scris de

dataYu Lia Chun nu a stiut niciodata ca viata sa si a familiei ei este legata de cea a unei banci de investitii din New York. Nu auzise de Lehman Brothers pana ce a primit un telefon de la bancherul ei. „Ai auzit stirile? Ceva s-a intamplat cu Lehman” isi aduce aminte Yu, de 66 de ani. Nu pricepea ce legatura are cu ea.

Yu are doar 6 clase de scoala si habar nu avea ca a imprumutat banii catre banca de investitii falimentara. A priedut 155.000 de dolari. Fiul sau a prierdut 450.000 de dolari in mini-note legate de Lehman dupa ce tot ea l-a convins sa investeasca banii. Ea avea impresia ca banii sai sunt tinuti intr-un depozit bancar. „Nicio persoana ca mine nu poate intelege nimic din astea” se plange ea referitor la produsele financiare complicate in care a bagat banii fara sa stie. Doua treimi din banii sai, cam 100.000 de dolari ii obtinuse intr-o intelegere cu compania la care lucra dupa ce liftul a cazut cu ea o jumatate de etaj si aceasta i-a afectat pelvisul. Yu inca isi taraste piciorul…

Femeia spune ca bancherul ei, de la ABN Amro, acum parte a Royal Bank of Scotland, i-a propus un produs care sa-i aduca crestere de 20% pe an. Era legat de performanta bursiera a actiunilor la 3 companii chineze- China Communications Construction Co., China Merchants Bank Co. si Ping An Insurance Co- cuplat cu echivalentul unor obligatiuni Lehman. Daca Lehman dadea ortu’ popii, banii ar fi disparut.

Practic ea a cumparat trei call options, optiuni de cumparare a actiunilor la un anumit pret. Alte note, seria 19, erau legate de exemplu de actiunile Citigroup sau Goldman Sachs. Daca oricare din ele sau Lehman dadea faliment, investitorii nu primeau banii. Yu si familia ei a fost lovita de un val care s-a napustit in toata lumea, declansat de cel mai mare faliment din lume, cu 639 miliarde de dolari active si 613 miliarde de dolari datorii.

Ca si ea, si-au pierdut banii alti 43.000 de oameni din Hong Kong care au cumparat mini-note in valoare totala de 1,8 miliarde de dolari. Din luna octombrie anul trecut, ploaie sau senin, pagubitii Lehman din Hong Kong protesteaza pentru a primi banii inapoi dupa ce au fost inselati de bancherii care le-au spus ca nu-si pot pierde banii cu care vin de acasa.

Sursa: Bloomberg

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.