Culmea dividendului vine din Rusia

Scris de

natural-gas-pipelineImediat ce Gazprom a cumparat actiunile partenerilor internationali in Sakhalin-2, statul a primit o cota privilegiata in Sakhalin Energy, care a dat apoi un dividend frumusel de 1,35 miliarde de dolari.

“Vreau sa multumesc partenerilor nostri pentru flexibilitatea lor” spune premierul Vladimir Putin cand Shell si japonezii de la Mitsui si Mitsubishi au agreat sa cedeze controlul asupra Sakhalin Energy. Acesta este operatorul zacamantului Sakhalin-2 iar Gazprom l-a cumparat pentru 7,45 miliarde de dolari.

Autoritatile au fost implicate intr-un conflict cu investitorii internationali timp de doi ani. Companiile straine au fost acuzate de violari ale legislatiei mediului si cresteri nejustificate de costuri iar guvernul a amenintat cu retragerea licentelor si aducerea in fata justitiei, scrie The Moscow Times.

La 19 aprilie 2007, doua zile dupa ce Gazprom a cumparat Sakhalin Energy, operatorul a semnat un acord cu guvernul. A emis o singura actiune preferentiala fara drept de vot dar purtatoare a unor dividende obligatorii. Pentru 2007, statul a primit 1,35 miliarde de dolari.

Statul rus, castigatorul jongleriilor cu gaze

Culmea dividendului vine dupa ce veniturile pe 2007 ale companiei in cauza au fost de doar 939 milioane de dolari. Plata catre guvern a fost inregistrata la “alte cheltuieli” iar compania a terminat anul cu o pierdere contabila de 1,36 miliarde de dolari.

Actiunea a fost cumparata atunci de ministerul Energiei la valoarea sa nominala de … un dolar.

Dividendul pentru Rusia a fost calculat pentru a reprimi partea ce I se cuvenea timp de cativa ani anteriori, dar statul nu a putut sa-I incaseze din cauza cresterii costurilor de la 12 miliarde de dolari la 21,5 miliarde de dolari, potrivit unui oficial guvernamental.

Sursa: RENNE
Sursa foto: RENNE

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.