De ce prefera romanii sa foloseasca “RONI” si nu “LEI”

Scris de

Am auzit si am si spus de foarte multe ori ca majoritatea romanilor nu au nici un dram de cultura financiara. Pe de alta parte, cei care o au se complac in anumite situatii si accepta greselile asa cum sunt ele. Cea mai frecventa astfel de eroare (poate este una doar de perceptie si nu tine de nestiinta) este cea a denumirii monedei nationale. Ca sa fie cat mai clar: moneda nationala se numeste “LEU”, o denumire veche de peste 140 de ani. Astazi insa mai toata lumea vorbeste de Leu folosind cuvantul “RON” sau o prostie si mai mare – pluralul acestuia (nu ca ar exista unul) – RONI. NU exista asa ceva. “RON” este o abreviere pentru “Romanian New” Leu, in timp ce ROL – este “prescurtare” pentru “Romanian Leu”. Acest “nume” al monedei nationale a aparut in momentul in care, dupa cum se spunea la acea vreme, Leul s-a transformat in Leu “greu”.

Pana si in banci vad astfel de exprimari, ceea ce ma face sa ma intreb despre pregatirea oamenilor de acolo, adica acele persoane care va sfatuiesc financiar si va dau credite. Nu pot sa am aceeasi cerinta de la tanti Leana de la piata care isi vinde verdeata cu 1 RON legatura. Nici cu cei din televiziune “nu imi este rusine”, pentru ca si acestia au prostul obicei de a folosi denumirea de RON. “Pagubele materiale se ridica la peste 2 milioane de RONI” – e ca si cum as spune ca pagubele se ridica la 2 milioane de bani (si cand spun bani nu ma refer la subunitatea Leului). Daca tot mergem pe principiul asta americanii de ce nu spun ca la ei o masina costa 10.000 de USeDei?

Sursa: Renne
Sursa foto: oocities.com

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (6)

 

  1. Neta says:

    Sunt de acord cu acest comentariu.
    “Confuzia” intre moneda nationala “Leu” si Ron este din ce in ce mai prezenta…cu predilectie in mass-media.
    Elevii din liceele romanesti vorbesc numai in Ron de parca Leul ar fi disparut!

  2. Dan says:

    Ma bucur ca am gasit pe cineva care are aceeasi parere ca si a mea. O data la un magazin la caserie o fata m-ia spus suma de plata, 16,000,000 adica 16 milioane. Am intrebato fata draga unde ai citit tu suma aia, poti sa-mi areti si mie? Si i-mi arata pe monitorul de la casa unde scria mare de tot 1,600 de Lei. I-am spus draga tu ai mai adaugat inca 4 zerouri la suma ce scrie acolo si din cauza asta nu numai ca dai raspunsul gresit la client ci si te complici in a mai inmulti fara rost. Iar cand am intrebato de ce foloseste in minte banii care nu exista am ramas surprins. Explicatia ei a fost ca ea de fapt foloseste numerotatia banilor curenta, adica a banilor noi dar din cauza ca multi oameni in varsta sunt confuzi si din cauza aia sa invatat sa spuna ca ei. Cea mai idioata scuza care am auzito in romania privind pronuntarea fictionala a banilor a fost asta! Deci pustoaica asta vrea sa zica ca oamenii in varsta sunt obijnuiti cu milioanele nu ei. Un om care a trait viata din plin inainte de anii ’90 nu are nimic de aface cu sumele astea colosale care au aparut doar dupa 1990 datorita inflatiei. Oamenii batrani sunt de fapt foarte confidenti cu leul LEU, nu RON sau milioane. Iam mai spus fetei atata la plecare, daca era sa coaste ce am cumparat 16 milioane de lei trebuia sa vin cu doua geamantane de bani dupa mine la cumparaturi. Eu cred ca ei folosesc termenul de milioane pentru ca le suna bine in ureche si cat de materialista este lumea din ziua de azi nu ma mir. Daca nu avem milioane real macar sa ne imaginam! Cat despre un strain care aterizeaza in Romania pentru prima data nici nu vreau sa ma mai gandesc prin ce confuzii trece. Un prieten care a fost pentru prima data in Romania a spus ca el crede ca romanii folosesc pronuntarea asta intentionat nu din prostie, pentru a te deruta (tot ce se poate) Sunt curios daca??? se va introduce in romania euro, o sai spuna la 1 euro 10,000 de neuroni!? (de care majoritatea duce lipsa?)

  3. Cristian says:

    sau se poate studia si Constituţia României – ARTICOLUL 137: Economia şi finanţele publice – Sistemul financiar

    (1) Formarea, administrarea, întrebuinţarea şi controlul resurselor financiare ale statului, ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale instituţiilor publice sunt reglementate prin lege.

    (2) Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. În condiţiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaşte circulaţia şi înlocuirea monedei naţionale cu aceea a Uniunii Europene.

  4. anca says:

    interesant articol si multmai interesante comentariile…intr-un fel aveti dreptate, si in vreo zece nu…da , perfect de acord, Leul este moneda nationala- si RON- denumirea prescurtata oficiala, asa ca…sa lasam prostiile: ‘”americanii ar spune ca o masina costa 10 000 de usedei…”daca ceea ce implica acest articol ar fi adevara ar insemna ca un pret de genul “10 000 $” nu ar fi corect, nu-i asa, ca ala e un S dublu barat, si moneda Americii e dollarul…corect?! 2. da’ sunt de acord ca ” Leu” este o denumire cazuta demult in desuetate…dar…cam cand ati mai vazut dvs celebrul animal pe vreo fisa astfel incat sa se mai justifice numele???? (si pentru ca tot am atins acest punct- aviz dlui Dan- are niste comentarii de ma apuca nervii) Leul si-a capat numele in urma circulatiei monedelor din Imperiul Austro-Ungar pe teritoriul principatelor – si care intr-adevar aveau acest animal pe ele… 3. pai daca tot vorbim de cultura finaciara- hai sa nu combinam Dexul cu valuta…un pret de 10 ron- este corect, asa cum este si unul de 10 usd- atentie nu scris: dollar american (sic!) , si 10 CAD- sunt dollarii canadieni- sa nu cumva sa-i confundati va rog! si alte prescurtari internationale la valuta : sek, dkk, huf, gbp etc…4. ptr Dan- nu inteleg de ce acuzi lumea ca nu are neuroni- angajata ti-a spus adevarul- batranii nu vorbesc in bani noi, si cel care da dovada de “incultura” financiara- imi pare ca esti chiar tu- la un pret de 1600 de ron(sic!) platesti direct cu cardul, mai baiete, nu cash.

  5. anca says:

    “Oamenii batrani sunt de fapt foarte confidenti cu leul LEU” …no draga, eu cred ca tu ai probleme mai mari decat disputa ron/leu… stii ce, pana una alta vezi in Dex ce in insemana a fi confident, si cand aflii raspunsul poate te corectezi…

  6. Cristina says:

    Dan, bati total pe langa subiect, ideea era alta, dar in fine….. Sa nu mai amintim de greselile pe care le-ai facut de m-a apucat durerea de cap pana am citit tot comentariul tau!!! Daca taceai, filosof ramaneai…. Si, culmea ironiei, tocmai tu te-ai trezit sa insulti lumea, ca e lipsita de neuroni….
    Anca, bine zis, mi-a placut comentariul tau.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.