Descalcirea itelor la Lehman, afacere de 2 miliarde de dolari
Scris de Daniel Ionascu
Avocatii si consultantii care lucreaza la descalcirea situatiei legale a miilor de contracte derivative si a celorlalte alte afaceri ale falimentarei Lehman Brothers au ajuns sa fie platiti cu 2 miliarde de dolari.
Avocatii si contabilii care lucreaza in SUA la cazul Lehman au fost platiti in cei doi ani de la eveniment cu un total de 917 milioane de dolari pana in luna iulie a anului curent iar suma va trece de 1 miliard de dolari la finele acestei luni. In Londra, cheltuielile pentru aceleasi operatiuni desfasurate la bratul european al fostei banci de investitii, inclusiv costurile legale, sunt estimate la 900 de milioane de dolari, potrivit Financial Times.
Lehman Brothers era a patra banca de investitii din SUA cand a fost fortata sa intre in faliment in fatidica data de 15 septembrie 2008, ziua care a schimbat fata Pamantului si a dus criza la nivel planetar. Cu active de 639 miliarde de dolari si datorii de 613 miliarde de dolari, Lehman este cel mai mare faliment din istoria lumii.
Declararea falimentului a trimis in vrie bursele mondiale. In aceeasi fatidica zi, Merrill Lynch, a treia banca de investitii din SUA, cu active de 1 trilion de dolari, a fost fortata de imprejurari sa fuzioneze cu Bank of America iar in ziua urmatoare AIG cerea de urgenta un ajutor de la stat de 85 de miliarde de dolari, in schimbul careia a fost nationalizata. Zece zile mai tarziu Washington Mutual, cea mai mare banca de economii din SUA, cu active de peste 300 de miliarde de dolari, intra in faliment si ea iar acestea ei au fost vandute catre JP Morgan Chase. Cele mai mari banci de investitii ramase, Goldman Sachs, Morgan Stanley si Raymond James s-au transformat in banci si au intrat sub tutela Fed. Ulterior s-a constituit planul de salvare a bancilor pentru 700 de miliarde de dolari. Bank of America si Citigroup au avut probleme grave, Wachovia – cu active de peste 400 miliarde de dolari – a ajuns sa fuzioneze cu Wells Fargo. Alte banci au continuat consolidarea, precum US Bancorp iar seria de falimente nu se oprea aici: General Motors si Chrysler au intrat pe rand si au iesit din faliment. Federal Reserve a ajuns sa pompeze in economie 2 trilioane de dolari prin diverse instrumente avute la dispozitie.
Peste Atlantic, guvernele erau nevoite sa salveze rand pe rand RBS, HBOS, Lloyds, Fortis, ING, Hypo Real Estate, Commerzbank sau UBS, unele dintre cele mai mari banci din lume, pe care aproape toata lumea le credea infailibile.
Restul e istorie…
Etichete: AIG, banci, Bank of America, Chrysler, Commerzbank, extern, Fed, Federal Reserve, Fortis, General Motors, Goldman Sachs, HBOS, Hypo Real Estate, ING, JPMorgan Chase, Lehman, Lloyds, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Raymond James, RBS, seriale, stiri, SUA, UBS, US Bancorp, Wachovia, Washington Mutual, Wells Fargo