Directorii Lehman au facut jonglerii cu rapoartele financiare

Scris de

Lehman Brothers Holdings si-a inselat deliberat actionarii in rapoartele financiare, folosind operatiuni prin care a scos active de 50 de miliarde de dolari din balanta contabila pentru a arata ca situatia financiara a bancii de investitii este mai buna decat in realitate.

Operatiunile respective au fost efectuate la finele anului 2007 si in 2008. Potrivit raportului independent realizat de Anton Valukas la cererea instantei, Richard Fuld, directorul general al Lehman, a fost “cel putin foarte neglijent” in a lasa Lehman sa prezinte rapoartele financiare respective. Acestea erau cunoscute sub numele “repo 105”. Ernst & Young LLP, auditorul Lehman, ar putea fi acuzat de “malpraxis profesional”, mai arata raportul.

“Manipularea balantei contabile a fost intentionata, pentru aparente inselatoare, si a avut un impact material asupra posibilitatii de a fi creditata”, scrie Valukas. In plus, rapoartele financiare au indus lumea in eroare.
Patricia Hynes, avocata lui Richard Fuld, a anuntat ca acesta nu avea cunostinta de tranzactiile respective, nu le-a structurat si nici nu le-a negociat.
Multi dintre angajatii bancii si-au exprimat ingrijorarea ca Lehman ar fi singura banca de investitii care face astfel de operatiuni.

Raportul mai arata ca Henry Paulson, secretarul Trezoreriei din 2008, l-a avertizat de cateva ori pe Fuld sa restructureze banca de investitii si sa gaseasca un cumparator.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: Bloomberg

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] asupra falimentului Lehman a aratat ca cea de-a patra banca de investitii facea frecvent jonglerii contabile cu datoriile si activele pentru a-si ascunde adevarata […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.