Exxon are un déja vu in Rusia

Scris de

stop exxonmobilGigantul energetic ExxonMobil intampina in Rusia aceleasi probleme intalnite pana acum si de Shell si de British Petroleum. Planurile producatorului sunt acum in cumpana.

Guvernul a respins o propunere a ExxonMobil, cea mai mare companie din lume dupa valoare, pentru a investi 3,5 miliarde de dolari in mai multe zacaminte petroliere maritime, potrivit guvernatorului Alexander Khoroshavin.

Cheltuielile mari in proiectele unde Exxon imparte productia cu alte companii- precum Sakhalin-1, care este operat de un consortiu condus de Exxon- va intarzia guvernul rus in primirea partii sale de venituri.

“Credem ca este o suma umflata” a spus Khoroshavin reporterilor dupa o sedinta a Cabinetului. El a completat ca acest consortiu condus de Exxon nu poate explica aceasta suma de 3,5 miliarde de dolari.

Exxon a anuntat ca si-a suspendat lucrul la zacamantul Sakhalin pentru cateva saptamani la inceputul acestui an dupa ce a avut contre cu guvernul pentru bugetul din 2009 pentru proiectul pe care il detine impreuna cu gigantul rus de stat Rosneft, Sodeco din Japonia si ONGK Videsh din India. Khoroshavin a spus ca petrolistii americani vor inainta un nou plan guvernului in martie, dar ca pana atunci lucrul nu se suspenda, deoarece proiectul are un buget aprobat de un miliard de dolari pe acest an.

Ambitiile Gazprom

Disputa privind cheltuielile a revenit dupa ce Gazprom a tot incercat sa cumpere tot gazul produs in zacamant pentru a preveni vinderea sa in China, ceea ce ar interfera cu planurile Gazprom de a intra pe piata chineza, scrie The Moscow Times. Exxon vrea sa vanda gazul celui care ofera mai mult.

In acelasi timp, Gazprom are nevoie de gazul din Sakhalin-1 pentru a umple o conducta intre insula si orasul Vladivostok pentru a furniza combustibil curat la timp pentru forumul Asia-Pacific Economic Cooperation, care se va desfasura aici in 2012.

Istoria se repeta cu alti pacaliti

In 2006 grupul Shell a fost fortat de statul rus sa vanda Gazprom la un pret sub cel al pietei participatia la proiectul Sakhalin-3. In acelasi timp, presa occidentala a relatat din 2007 pana in 2009 disputa pe care British Petroleum a avut-o cu institutiile statului si oligarhii rusi pentru controlul TNK-BP. In final, actionarii rusi au obtinut controlul iar Gazprom a preluat zacamantul de gaze Kovytka, cel mai mare din Rusia.

Sursa: The Moscow Times
Sursa foto: i.treehugger.com

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.