Gazele de esapament pot reduce consumul de benzina

Scris de

O noua tehnologie foloseste gazele de esapament pentru a genera electricitate care sa fie folosita apoi la propulsarea masinii.

Yaguo Wang este doctorand la Purdue University. Lucrand cu lasere puternice la Birck Nanotechnology Center, el studiaza generatoarele termoelectrice. Conversia gazelor poate reduce consumul de benzina si stresul asupra motorului iar aceasta se face prin folosirea caldurii gazelor.

Cercetatorii de la Purdue University lucreaza cu General Motors pentru a construi generatoare termoelectrice, care produc energie atunci cand exista o diferenta de temperatura.
Din ianuarie, ei vor instala un prototip in spatele unui convertor catalitic pentru a folosi caldura gazelor, care pot ajunge la 700 de grade Celsius.

Procesul necesita metale speciale care pot mentine diferente mari de temperatura, adica o parte sa fie foarte fierbinte iar cealalta sa ramana rece, explica Xianfan Xu, profesoara la universitate. GM foloseste ceva numit skutterudite, un mineral realizat din cobalt, arsenid, nichel si fier.
Tehnologia poate fi extinsa si dincolo de masini, la casele oamenilor sau la termocentrale.

Sursa: PopSci
Sursa foto: PopSci

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.