Gazprom Neft, in ofensiva energetica in Romania

Scris de

Speriata de posibilitatea diversificarii energetice, pe care Europa o realizeaza prin gazoductul Nabucco si oleoductul Constanta-Trieste, Rusia ar face orice sa bage bete in roate.

Dupa ce acum luna trecuta Gazprom a propus germanilor de la RWE, prezenti la realizarea Nabucco, sa intre in proiectul South Stream iar acum cateva luni italienii de la Eni cereau ca Nabucco si South Stream sa fuzioneze pe o bucata de traseu, iata ca ofensiva vine si in domeniul petrolier.

Gazprom Neft, bratul petrolier al gigantului rus, vrea sa participe la realizarea conductei de petrol Craiova-Pancevo, realizata de Romania si Serbia, a anuntat la Rovinari Adriean Videanu, ministrul Economiei. Aceasta ar putea fi parte a oleoductului Constanta-Trieste, prin care ar trebui sa galgaie titeiul adus prin Marea Neagra din Kazahstan si Azerbaidjan.
Rusii vor sa controleze atat oceanul de petrol din Asia Centrala, unde incearca sa forteze statele din aceasta zona sa exporte gaz si petrol doar prin intermediul Rusiei (si pentru profitul rus), cat si partea de transport spre Europa, adica gazoductele din Ucraina, South Stream si Nord Stream – care vor fi construite cu parteneri italieni, germani si francezi. Si incearca sa puna si bete in roate pentru Nabucco si conducta Constanta-Trieste.

Presa rusa cataloga invitatia Gazprom pentru RWE de a participa la South Stream drept “o lovitura” pentru Nabucco. Acum, slavii vor sa dea acelasi gen de lovitura in proiectul Constanta-Trieste, numit si PEOP (Pan European Oil Pipeline -nr).

Care pe care

De altfel, Romania vrea sa reia discutiile privind dezvoltarea oledoctului PEOP, in care ar putea fi atrase Kazahstan si Azerbaijan, care sunt dornice sa exporte cat mai mult titei caspic. Din cele doua state ar putea participa companiile de stat KazMunaiGaz si SOCAR. Oficiali ai Ministerului Economiei afirmau in luna mai ca Romania si Serbia analizeza posibilitatea constructiei unui oleoduct de la Constanta la Pancevo, care ar urma sa fie parte a PEOP, iar nu un proiect alternativ.

Pentru oleoductul PEOP, Croatia, Romania, Serbia au semnat in 2007 un acord. Dar Italia si Slovenia sunt mai reticente in privinta sa si inca nu si-au desemnat companiile participante. Ca atare, Romania vrea sa impulsioneze lucrurile si sa construiasca oleoductul intai pana la Pancevo, cu posibilitatea de a fi extins pana in Croatia. Din partea Romaniei participa companiile Conpet Ploiesti – care gestioneaza sistemul national de transport al titeiului si Oil Terminal – care opereaza terminalul marin din portul Constanta.

Oferta de nerefuzat

Costul realizarii oleoductului Constanta-Trieste este estimat la 2-3,5 miliarde de dolari. Din partea Serbiei participa Transnafta. De mentionat ca Gazprom Neft a preluat NIS, compania nationala petroliera sarba la o suma sub valoarea de piata, intr-o afacere la pachet cu introducerea Serbiei in South Stream si promisiunea constructiei unui depozit de gaze la Banatski Dvor. Iar astfel de oferte au fost facute si pentru Turcia. Belgradul deja a dat 51% din NIS catre Gazprom Neft pentru foarte putini bani: 400 de milioane de dolari in bani si investitii de 500 de milioane de dolari, la jumatate fata de valoarea reala a companiei, avand in vedere monopolul NIS in rafinare si dominanta pe piata combustibililor. Fiind parte a proiectului, GazpromNeft ar avea de doua ori de castigat: si-ar alimenta rafinariile sarbe cu petrol mult mai usor si ar putea “inchide robinetul” cand doreste. Iar Rusia are un istoric bogat cu opriri de gaze si titei atunci cand vrea sa forteze politic sau economic o tara.

Sursa: RENNE
Sursa foto: Russia Today

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.