Gazprom testeaza Romania cu mana ENI

Scris de

Gazprom e interesat de situatia terminalului de gaze naturale lichefiate pe care Romgaz il va construi la Constanta.

Cum, insa nu poate testa direct din cauza relatiilor de mare prietenie dintre popoarele noastre, si-a trimis in recunoastere partenerii italieni. “Fiind parteneri foarte apropiati ai Gazpromului, Eni s-a aratat interesata de proiectul LNG de la Constanta (liquified natural gas- gaze naturale lichefiate, in engleza). Oficial nu ni s-a transmis nicio scrisoare”, a declarat astazi la centrala nucleara de la Cernavoda Tudor Serban, secretar de stat pe probleme de energie in Ministerul Economiei.

Fuziune Nabucco – South Stream

Paolo Scaroni, seful Eni, declara luna trecuta ca gazoductele Nabucco si South Stream ar trebui sa fuzioneze cel putin pe o portiune comuna de traseu, ceea ce ar reduce costurile. Desi oficial Gazprom a dezmintit interesul de a unifica cele doua gazoducte, mie asta mi se pare o incercare a gigantului rus al gazelor de a controla destinele Nabucco, conducta sprijinita oficial de Uniunea Europeana. Iar daca italienii de la Eni, cu care Gazprom construieste exact South Stream, ar ajunge printr-o minune parteneri in realizarea terminalului de gaze lichefiate atunci nu va mai exista nicio ruta de a aduce hidrocarburi din regiunea Marii Caspice care sa nu fie sub controlul sau in sfera de influenta rusa.

Palmaresul Eni in Rusia

Pe langa realizarea South Stream, Eni deruleaza o multitudine de proiecte comune cu Gapzrom in Rusia. In cazul celebrului proces prin care Rusia a dezmembrat Yukos, actionarii companiei petroliere au acuzat Eni si Enel, cealalalt grup mare de utilitati din Italia, de “spalare de active”. Mai exact, ei au cumparat dupa mascarada judiciara diverse parti ale Yukos, care apoi au fost vandute catre Gazprom, creandu-se impresia de legalitate.
Yukos detinea 20% din actiunile Sibneft. Aceasta era fosta companie petroliera care l-a facut multimiliardar pe Roman Abramovich. Oligarhul a vandut cota sa de 80% catre Gazprom in 2005 pentru 13,1 miliarde de dolari si a fost redenumit Gazprom Neft. Cei 20% au fost preluati exact de … Eni, la o licitatie internationala. Ulterior au fost vanduti in anul crizei, 2009, catre … Gazprom pentru 4,2 miliarde de dolari.
Alte active importante ale Yukos erau societatile Arcticgas si Urengoil. Italienii de la Eni si Enel le cumparasera in 2007 prin Severenergia, o companie comuna. Eni detinea la 60% din aceasta iar Enel 40%. In septembrie 2009, Gazprom a cumparat a 51% din Severenergia pentru 1,6 miliarde de dolari. Compania mixta Eni-Enel detine restul de 49%. Cea mai mare parte a Yukos a fost preluata de compania petroliera de stat Rosneft, care a ajuns cel mai mare producator rus.

Sa curga banu’, dar pe teava mea!

Eni are semnat cu Gazprom si un document prin care va cumpara cu grupul rus zacaminte si alte bunuri in Rusia si Africa. Ba mai mult, Eni s-a oferit sa realizeze o conducta din Libia pana in Italia. In Libia, Gazprom a propus lui Ghadafi sa cumpere toata productia de gaze. De asemenea, Gazprom poate cumpara actiuni si in Enipower, divizia de energie a Eni. Grupul Eni importa inainte de criza anual cam 24 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia si vinde in total in Italia 50 de miliarde de metri cubi din cei 79 miliarde consumati de tara.

Sursa: RENNE
Sursa foto: www.asbarez.com

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.