Grecia salvata! Oare?

Scris de

Intr-o incercare disperata de-a nu se vedea intr-o Uniune in bucati, mai marii Europei au hotarat sa intervina, cu bani reali de data asta, nu cu vorbe. Se vantura o suma de 100-120 miliarde de euro, Grecia trebuind sa ramburseze deja in data de 19 mai o suma de 8,5 miliarde pentru un imprumut mai vechi. Din nou aceeasi placa asadar! Rezolvam catastrofa imprumuturilor cu alte imprumuturi. Premierul Papaconstantinou, acelasi care spunea acum cca. 1 luna ca Grecia nu va avea nevoie de nici un ajutor, ne imbie acum cu alte stiri “minunate”.

Pana in anul 2014 datoria Greciei va creste la 150% din PIB, incepand mai apoi sa scada chiar din acelasi an. Eu cred ca premierul grec l-a angajat pe dl. Boc sa-i faca bugetul. Numai un om de talia lui Emil cel mic poate da un randament atat de mare. Voi reveni la subiectul grec in alte postari pe parcursul timpului, vrand totusi sa inchei cele relatate cu o intrebare: Cum va reusi dl. Papaconstantinou sa gestioneze o datorie si mai mare din moment ce n-a reusit sa o gestioneze pe cea care a fost mai mica?

Gestionarea unei datorii se poate face doar pe doua cai: 1-Crestere economica, 2- Un nou imprumut.

Din moment ce imprumuturile si incapacitatea de plata a datoriilor au provocat actuala criza, premierul grec trebuie sa mizeze fara doar sau poate pe o crestere economica. Ca sa satisfaca statele “salvatoare”, Grecia va trebui sa fie supusa insa, unui program de austeritate fara precedent. Poate invitatii romani, posesori a multor diplome si doctorate, precum dl. Boc si dl. Tanasescu, cu putin ajutor si de la dl. Isarescu, vor reusi sa transforme acest program de austeritate in crestere economica. In afirmatia facuta nu am mai tinut cont de faptul ca restul lumii se scufunda, lasand astfel Grecia singura tara prospera. Eu zic ca aceste povesti vor prinde bine la copii care obisnuiesc sa adoarma la citirea celor 1001 de nopti! Sa vedem insa ce va zice piata?

In stanga vezi graficul Sp500, exact cel pe care l-ai vazut saptamana trecuta, de data asta intr-o singura perspectiva de timp, cea saptamanala. Observa cum rezistenta de care vorbeam, acelasi punct mic albastru-mov, a respins a doua ora indicele SP.  Ne aflam asadar la inceputul intervalului de timp care spuneam ca va trebui sa intoarca bursa. Ne aflam in acelasi timp si la o rezistenta foarte importanta, dar nu la rezistenta cheie. Va putea aceasta rezistenta sa fie aceea care intoarce bursa? Sigur ca va putea! Pentru  cicluri lungi analistul trebuie sa accepte dupa cum spuneam, atat intervale de timp, cat si intervale de pret cu oscilatii mai mari. Mizez asadar, in continuare, pe caderea indicilor bursieri. Mizez in acelasi timp si pe o revenire temporara a euro.

PS. Repet ceea ce spuneam acum doua luni: Inteleg miscarea tarilor europene intrate in panica, pentru ca am prezis-o. Ea va trebui sa aiba ca atare si deznodamantul prezis.

Sursa: Renne
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Observa! Am mai adaugat niste fraze la postarea cu Grecia doar pentru a-mi face si mai clara […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.