Imprumut luat pentru plata altui imprumut
Scris de Horea Mihaltan
Cand spuneam acum cca. un an ca Romania este falimentara, timp in care guvernatorul BNR vedea reverii in forma de V, multi au ridicat din umeri neacordand niciun dram de atentie celor spuse de mine. Iata ca de atunci gluma s-a ingrosat. Acest lucru il face pana si pe vesnicul optimist Isarescu sa-si masoare prognozele. Intr-o cuvantare facuta dupa afirmatiile domnului Khan, cele cu prapastia si cu solidaritatea, guvernatorul spunea: “probleme exista dar Romania a fost plasata pe undeva la sfarsitul listei de catre seful FMI”.
Ceea ce a spus Isarescu am auzit cu urechile mele la televizor netrebuind sa apelez de aceasta data la citatele talmacite din presa romanesca.
Ca de obicei eu as vrea sa-l trezesc insa din somn pe guvernator, rugandu-l sa-si puna din nou pe nas ochelarii pe care i-am oferit. Domnul Khan nu a numit tarile de la marginea prapastiei – din prapastie in opinia mea – intr-o ordine definita de situatia economica in care se afla. Domnia sa a insirat asa cum i-au venit in minte pe toti prabusitii, folosind chiar etc. asta ca sa nu se inece enumerandu-le.
Ca sa vedeti ca investitorii talmacesc situatia Romaniei altfel decat o face Isarescu va incurajez sa va uitati la graficul expus. Cumparatorii de bonduri vedeau in ianuarie 2010 o sansa de faliment de 60% pentru tara noastra, iata un nou prim loc de care nu putem fi mandri. Compara cifra cu sansa de 30% care i se dadea Romaniei doar cu un an inainte (bastonas portocaliu). Grafic mai nou ca cel expus nu am gasit dar nici nu trebuie, atata timp cat am gasit ascunsa sub masa “logica de taran”. Daca ar exista vreun cititor al paginii mele care ar putea pretinde ca situatia din Romania s-a imbunatatit in ultimele 10 luni as fi sigur ca Boc a inceput sa-mi comenteze articolele.
Cat de magar si cat de nesimtit poate fi pana la urma un premier, care, chiar saptamana aceasta, fara sa clipeasaca, a inceput din nou sa ridice salariile cu 15% in 2011? Asta in timp ce Basescu ii blestema pe cheltuitori la un alt post de televiziune, explicand corect de aceasta data ca nu poti consuma mai mult decat produci. Boc ca Boc, dar cat de bou poate fi cel care il mai asculta? Si, nu in ultimul rand, cel care il mai invita la emisiuni ca sa-i auda parerile. In ce tara traim oameni buni? Oare pana unde se poate ridica nesimtirea si aroganta unor oameni de pe aceaste plaiuri? Oare pana nu golesc tara nu o sa se astampere? Pentru ca o lopata in cap de la vreun romanas razvratit nu vor lua se pare niciodata.
O lopata in cap si nu de la romanasi ci tocmai de la opozguvernanti ar putea lua insa bancile. Bancile de care guvernatorul vorbea cu atata mandrie. Bancile din Romania care nu au fabricat instrumente gaunoase asa cum au facut cele din strainate, cele care au mers pe profit chiar si anul acesta. Hai sa aruncam totusi un ochi pe sursa de profit a bancilor din tara noastra:
-Credite la populatie = nu prea
-Credite date statului = cata frunza si iarba
-Credite pentru prima si ultima casa = cata frunza si iarba, date tot statului
-Programul rabla = cata frunza si iarba, tot la stat
-Comisioane pe aerul respirat din incinta, depuneri si retrageri de numerar, intrari si iesiri din banca, etc.
Tu roman smecher va trebui sa-ti pui acum putin mintea la contributie. Pune tu degetutele pe randurile pe care le crezi ca fiind cele mai generatoare de profit pentru banci. Le-ai gasit? Sunt convins ca da, pentru ca altfel nu ai citi articole de genul acesta. Cu degetutele puse pe randurile in cauza intreaba-te cu voce tare: ce se va intampla cu bancile astea fantastice, rasfirate ca ciupercile in fiecare colt de strada, in caz ca statul va intra in incapacitate de plata? La creditele neperformante date populatiei si intreprinderilor nici nu mai trebuie sa te gandesti. Stiu, Romania nu va da faliment pentru ca solidaritatea si restructurarea si modernizarea si lupta si opozitia si guvernul si drumul bun si gura mare… Dar daca totusi? Tinand cont si de faptul ca tara nostra a mai luat azi un credit de 1,3 miliarde, ca sa platesca, auzi, un credit de 1,4 miliarde, ducand in acelasi timp tratative cu FOAME-IUL pentru o noua linie de credit de 10 miliarde. Toate acestea facute desigur intr-un mediu acoperit de ropotele de aplauze ale analistilor bancari.
Etichete: Emil Boc, faliment, FMI, intern, Mugur Isarescu, opinii, Traian Basescu