Ingrasamintele cu azot costa Europa anual 320 miliarde de euro
Scris de Daniel Ionascu
Dupa ce a revolutionat agricultura la inceputul secolului al XX-lea, ingrasamintul pe baza de azot se transforma treptat intr-un demon ce ameninta planeta.
Poluarea cu azotati costa Europa intre 70 si 320 miliarde de euro pe an, potrivit unui important studiu european lansat in Marea Britanie luni.
Acesta este rodul unei cercetari de 5 ani si a gasit ca pe “batranul continent” costurile folosirii acestor ingrasaminte reprezinta mai mult decat dublul beneficiilor din sectorul agricol. European Nitrogen Assessment (ENA), pe numele sau, a fost realizat de 200 de experti din 21 de tari si 89 de organizatii.
Ei au venit si cu solutii de a reduce nivelul de azotati din apa, aer, pamant si ecosisteme. Acestea sunt: o folosire mai eficienta a ingrasamintelor organice (balegar, compost), a mineralelor, schimbarea obiceiurilor de mancat si un consum moderat de carne.
Inventia ingrasamintelor chimice la inceputul secolului trecut a revolutionat agricultura, multiplicand recoltele si calitatea acestora. Torusi, nivelul de azot din mediu s-a dublat la nivel mondial si s-a triplat in Europa.
“Mai mult de jumatate din populatia lumii se bazeaza pe azotat sintetic ca ingrasamant pentru productia de mancare, dar sunt necesare masuri pentru a reduce impactul poluarii cu azot”, spune Mark Sutton, coordonatorul studiului.
“Avem cunostinte cum sa reducem poluarea cu azot, dar trebuie sa incepem sa aplicam aceste solutii la nivel european intr-un mod integrat”, a mai spus el.
Etichete: agricultura, alimentatie, azot, extern, ingrasaminte, mancare, mediu, poluare, recomandari, recomandari Economie, stiri