Islandezii nu vor sa plateasca dupa prabusirea Icesave

Scris de

icesaveGuvernul islandez a organizat un referendum in vederea stabilirii vointei populare privind platirea datoriilor catre Marea Britanie si Olanda in urma prabusirii bancii Icesave. Rezultatele referendumului vor fi cunoscute astazi (sambata) la ora 23 (ora Romaniei). Sondajele de opinie insa prevestesc un “nu” majoritar care va forta mana guvernului de la Reykjavik.

Guvernele britanic si olandez asteapta in jur de 3.8 miliarde de euro de la islandezi, bani pe care i-au dat clientilor Icesave in 2008. Banca s-a prabusit atunci din cauza crizei financiare, lasand mii de clienti din Olanda si Marea Britanie fara economisirile lor.

Pe toata durata votului in fata parlamentului de la Reykjavik au avut loc proteste impotriva guvernului care doreste sa plateasca aceasta datorie. Inca nu s-a semnat niciun acord intre cele trei tari din cauza neintelegerilor privind detaliile planului de rambursare a banilor.

Protestatarii sustin ca nu vor sa plateasca pentru greselile sistemului bancar si ca sunt victime ale acestuia.

Guvernul islandez a tinut sa precizeze ca rezultatul referendumului este important, insa nu se vede obligat sa respecte vointa populara aducand in discutie tratatele internationale pe care tara este nevoita sa le respecte.

Sursa: BBC
Sursa foto: t021

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.