Korea National Oil Corp tinteste o extindere-fulger dupa petrol

Scris de

Coreea de Sud incepe expansiunea energetica in strainatate, dupa modelul chinezesc, profitand de fondurile de care dispun companiile sale de stat si de consumul in crestere, ca urmare a revenirii industriei si exporturilor.

Korea National Oil Corp (KNOC) vrea sa achizitioneze societatea britanica de explorare Dana Petroleum Plc, pentru care a oferit 2,7 miliarde de dolari. In schimb, aceasta a respins oferta, considerand-o prea mica. Dana Petroleum detine mai mult de 100 de participatii la proiecte de productie sau de explorare in noua tari, si pompeaza petrol si gaze din 37 de zacaminte.
In iunie, societatea a cumparat activele olandeze din Marea Nordului ale Suncor Energy pentru 423 milioane de dolari, cea mai mare achizitie a sa.

Anuntul privind respingerea ofertei a dus la scaderea actiunilor Dana Petroleum cu 10%, semnaland ca investitorii nu sunt de acord cu decizia. Chiar daca sefii celor doua companii nu s-au inteles, telenovela este departe de a fi incheiata. O sursa a spus pentru Reuters ca KNOC doreste in continuare achizitia. Insa, in loc sa mareasca pretul oferit, asmute actionarii impotriva conducerii. De altfel, Schroders, cel mai mare investitor institutional al companiei britanice, cu 13%, a cerut consiliului de administratie sa ia in serios tranzactia, scrie The Telegraph.

Lupta pentru resurse cu China

Coreea de Sud, al cincilea consumator mondial de petrol, planuieste transformarea KNOC intr-un producator important pe plan global, dupa ce compania de stat a pierdut cateva afaceri bune in fata competitorilor chinezi. Compania de stat vrea sa cheltuie 6 miliarde de dolari pe achizitii si noi proiecte pentru a-si dubla productia pana in 2012 de la 130 de milioane de barili la 300 de milioane de barili pe an. Anul trecut, sud-coreenii au achizitionat Harvest Energy din Canada pentru 2,8 miliarde de dolari.
KNOC a pierdut lupta cu chinezii de la Sinopec, care au preluat in vara lui 2009 pentru 7,24 miliarde de dolari compania petroliera Addax Petroleum. Aceasta detine zacaminte in Canada, Africa si Orientul Mijlociu. In 2007, KNOC a pierdut lupta pentru o alta companie britanica, Burren Energy, care a ajuns in curtea italienilor de la Eni pentru 1,7 miliarde de lire sterline.

Problema Iranului

Concomitent, statul asiatic are de descurcat itele in privinta Iranului, fiind prinsa in cleste intre SUA – cel mai apropiat aliat militar impotriva amenintarii nucleare a Coreei de Nord – si Iran, de unde importa 10% din petrol.

Coreea de Sud a semnat azi un acord cu Guineea Ecuatoriala pentru a-si creste cooperarea in domeniul energetic, inclusiv cel de explorare de petrol si gaze, ca si pentru dezvoltarea infrastructurii statului african, potrivit Korea Times. Micutul stat de 700.000 de locuitori este una din tarile africane cu cel mai mare ritm de crestere, dupa ce a fost descoperit petrol in 1995. Este al treilea exportator de titei al Africii, dupa Angola si Nigeria.

Sursa: RENNE
Sursa foto: www.upstreamonline.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] de 2,7 miliarde de dolari, care a fost respinsa de conducere. Companiile energetice sud-coreene au pierdut recent pe mai multe fronturi in fata rivalilor din China, care au reusit achizitii in fata coreenilor. Cel mai celebru exemplu este achizitia Addax […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.