Lehman Brothers, curat ghinion

Scris de

fuld greedFostul secretar al Trezoreriei Henry Paulson spune in memoriile sale ca era gata sa garanteze un suport guvernamental pentru banca de investitii Lehman Brothers, pentru a preveni un faliment, pana a aflat ca activele firmei erau atat de umflate incat ar fi garantat o pierdere pentru platitorii de taxe.

Mergand la o intalnirea din 12 septembrie la sediul New York Federal Reserve, condusa atunci de actualul secretar al Trezoreriei Timothy Geithner, el a fost de acord impreuna cu liderii gigantilor de pe Wall Street pentru o salvare in stilul Bear Stearns. “daca o salvare a la Bear Stearns este singura optiune, o vom face” scrie paulson in cartea sa “On The Brink” (“Pe marginea prapastiei”).

Active umflate cu 37 de miliarde

Guvernul a facilitat o fuziune dintre Bear Stearns, a cincea banca de investitii din SUA, cu gigantul JPMorgan prin garantarea de catre Fed a unor active de 29 de miliarde de dolari ale bancii care se prabusea. O salvare similara pentru Lehman, a patra banca de investitii, n-a putut fi realizata, scrie Paulson. Executivii adunati la sediul Fed New York au ajuns la concluzia ca Lehman si-a supraevaluat activele cu 37 de miliarde de dolari, potrivit lui Paulson. Lehman a cerut falimentul, declarand active in valoare de 639 miliarde de dolari si datorii de 613 miliarde de dolari. Activele Lehman ar fi garantat o pierdere pentru Fed, spune fostul secretar, ceea ce ar fi insemnat ca banca centrala n-ar fi putut realiza legal imprumutul.

Teama britanica

Guvernul britanic a fost ultimul raspunzator de soarta Lehman si a fortat intrarea in faliment. Executivii Lehman ajunsesera la un acord cu Barclays pentru a vinde banca de investitii in 13 septembrie. In aceeasi zi, executivii bancilor americane au agreat, impreuna cu barclays, sa finanteze colectiv Lehman. Grupul ii includea pe Lloyd Blankfein de la Goldman Sachs Group Inc., John Mack de la Morgan Stanley, Jamie Dimon de la JPMorgan Chase, Vikram Pandit de la Citigroup Inc., Brady Dougan de la Credit Suisse Group AG (fosta First Boston) si Robert Kelly de la Bank of New York Mellon Corp. Ei ar fi garantat afacerea, chiar daca conform regulilor de contabilitate ar fi fost nevoiti sa recunoasca imediat o pierdere de 10 miliarde de dolari din activele Lehman. Autoritatile britanice au refuzat sa permita Barclays sa mearga mai departe cu afacerea, in ciuda loby-ului facut personal de Paulson pe langa cancelarul Alistair Darling. El era ingrijorat ca pierderile Lehman vor lovi Barclays atat de crunt incat ar putea afecta tot sistemul financiar britanic. Paulson mai spune ca se astepta ca falimentul sa treaca o unda de soc peste tot Globul, dar consecintele au fost mult mai mari decat se astepta el, Geithner si Ben Bernanke, seful Federal Reserve. In parte, asta s-a intamplat din cauza lichidatorului britanic al Lehman, PricewaterhouseCoopers, care a inghetat toate conturile firmei si a refuzat sa transfere colateral catre creditorii Lehman. Panicati, investitorii au incercat atunci sa isi retraga fondurile din alte institutii financiare, inclusiv Morgan Stanley si Goldman Sachs. 50 de convorbiri cu Fuld Paulson mai scrie ca el, personal, il placea pe directorul executiv al lehman, Richard Fuld, si ca a vorbit de 50 de ori cu el despre cum sa salveze banca de investitii in lunile dintre colapsul bear Stearns si falimentul Lehman. Insa Fuld a asteptat prea mult ca sa se decida sa vanda firma, mai scrie Paulson. In privinta lui Dimon de la JPMorgan, Paulson scrie ca toti ceilalti manageri erau convinsi ca el lucreaza impotriva lor intr-un effort de a-I elimina din business. Fostul oficial ii lauda pe Bernanke- considerat de el drept unul dintre cei mai brilianti oameni pe care-I stie, si pe Geithner- una dintre cele mai analitice minti avand un mare calm.

Aproape de China

Paulson mai spune ca oficialii chinezi au fost de mare ajutor in timpul crizei. El a vorbit des cu Wang Qishan, vice-premier insarcinat cu problemele economice si financiare, care a promis ca tara sa nu va vinde certificatele de Trezorerie pe care le detine sau obligatiunile la agentiile guvernamentale. El spune ca Rusia a incercat sa isi faca un avantaj, incercand sa convinga oficialii chinezi sa vanda in comun mari cantitati de obligatiuni la Fannie Mae si Freddie Mac pentru a forta SUA sa salveze cele doua companii. Ceea ce ar fi garantat datoriile lor catre Rusia si China. Rusii neaga. Mare parte din cele 2.000 de miliarde de dolari detinute de China ca rezerve sunt investite in certificate de trezorerie ale SUA, finantand, astfel, deficitul sau. Falimentul Lehman a declansat numeroase critici, multe oficialitati si specialisti considerand ca banca de investitii era “prea mare pentru a fi lasata sa intre in faliment”. In privinta pierderilor din activele garantate, autoritatile au inregistrat pierderi din salvarea mai multor institutii, cum ar fi AIG sau CIT Bank, care a intrat in faliment.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: i.dailymail.co.uk

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.