Lehman Brothers da in judecata JPMorgan

Scris de

Administratorii judiciari ai bancii de investitii Lehman Brothers au dat in judecata JPMorgan pe care o acuza de “sifonarea” a 13,6 miliarde de dolari in zilele dinaintea fatidicei date de 15 septembrie 2008.

In zilele dinaintea falimentului, JPMorgan a cerut garantii suplimentare de 8,6 miliarde de dolari deoarece era creditorul pe termen scurt al Lehman. Alte 5 miliarde de dolari bani lichizi au fost transferate in ultima zi de functionare a bancii.
Plangerea mai precizeaza ca JPMorgan si-a folosit datele confidentiale din interiorul Lehman in ultimele 4 zile lucratoare dinaintea colapsului.
Administratorii ii mai acuza pe starul rock al JPMorgan, Jamie Dimon – presedintele bancii- si pe alti directori ca au folosit informatii privilegiate de la Federal Reserve si Trezoreria SUA.
In document se mai precizeaza ca JPMorgan a amenintat Lehman ca va suspenda serviciile de compensare, vitale pentru activitatea sa, presiune care a permis companiei incheierea unor acorduri bilaterale foarte defavorabile pentru Lehman.

Nu este prima oara cand “demonul” de pe Wall Street este acuzat de destabilizarea Lehman Brothers in ultimele ei zile. In fapt, chiar in toamna lui 2008 micii creditori ai fostei banci de investitii au acuzat JPMorgan. In plus, au aparut in presa detaliile despre impingerea Lehman in “spirala mortii” prin interzicerea accesului Lehman la 17 miliarde de dolari pe care le detinea. Recent, raportul evaluatorului independent Anton Valukas a aratat ca JPMorgan si Citigroup au pus umarul la impingerea in prapastie a Lehman, care era atunci a patra banca de investitii din lume.
In privinta cunoasterii de catre Dimon a faptului ca Lehman nu va fi salvata, acesta a aflat exact in timpul intalnirilor sale cu Ben Bernanke, seful Fed, si cu Henry Paulson, secretarul Trezoreriei SUA impreuna cu sefii principalelor banci de pe Wall Street.

Presa a relatat pe surse despre ele. In cursul unei dintre acestea s-a stabilit ca activele Lehman erau “umflate” si ca banca era insolvabila. In plus, o alta problema, mult mai mare aparuse: Merrill Lynch. Aceasta s-a vandut catre Bank of America in acelasi week-end in care oficialii SUA si bancherii au incercat gasirea unei solutii pentru Lehman.

Sursa: BBC News
Sursa foto: BBC News

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.