Lukoil atenteaza la domnia Gazprom

Scris de

Lukoil, cea mai mare companie privata rusa din domeniul petrolier, provoaca Gazprom la un duel in privinta gazelor naturale ce vor fi vandute in China.

Compania cu cele mai multe active in afara Rusiei va concura cu Gazprom la vanzarea de gaze naturale in China, potrivit Bloomberg.
Rusia este in tratative cu China pentru furnizarea de gaze naturale, dupa ce cererea dinspre Europa a scazut. Rusia incearca sa isi diversifice exporturile, pentru a nu ramane prizoniera unui singur client, care oricum cauta surse alternative (prin gazoductul Nabucco) sau chiar promoveaza energiile regenerabile pentru a reduce dependenta.
Deocamdata Rusia nu se intelege cu China in privinta pretului gazelor livrate, dar un astfel de acord va fi semnat in 2011 iar livrarile vor incepe in 2015. Tot atunci este proiectat sa intre in lucru si gazoductul Nabucco, ce va transporta 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrala in Europa.

Surpriza din Uzbekistan

Iar Lukoil vrea sa ia imbucatura Gazprom de la gura: va furniza gazele naturale pe care le produce in Uzbekistan in parteneriat cu Uzbekneftegaz, cu care va dezvolta cateva zacaminte. In plus, Uzbekneftegaz colaboreaza cu China National Petroleum Corporation (CNPC), cu care construieste o conducta din Asia Centrala spre China.
Lukoil tinteste producerea a 15 miliarde de metri cubi de gaze in Uzbekistan.
Compania produce gaze si in Rusia dar nu le poate exporta deoarece Gazprom are monopolul. Compania planuieste semnarea unui acord cu CNPC, a anuntat oligarhul Vagit Alekperov, care conduce compania.
Conducta de export deja exista, are 1.833 kilometri si a fost inaugurata in 2009. Anul viitor este programata adaugarea a 40 de miliarde de metri cubi de gaz la capacitatea initiala.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.