Mai multi ministri depun marturie pentru Mikhail Khodorkovski

Scris de

Epopeea Yukos si procesul in care sunt judecati fostul patron, Mikhail Khodorkovski, si fostul director, Platon Lebedev, are parte de o turnura halucinanta: un fost premier si mai multi ministri au depus marturie in fata juriului pentru cei doi.

Viktor Khristenko, ministru al Industriei si Comertului a aruncat dubii asupra acuzatiilor procurorilor de furt masiv de titei, dupa ce a spus sub juramant ca nu are cunostinta de asa ceva.
Khodorkovski si Lebedev sunt acuzati de furtul a 350 de milioane tone de petrol, valorand 30 de miliarde de dolari. Cei doi executa deja o pedeapsa de 8 ani de inchisoare, care se termina anul urmator. Dar noul proces le-ar putea da inca 22 de ani la carcera.
Suporterii lui Khodorkovski spun ca tot cazul este motivat politic, deoarece fostul afacerist era critic al lui Putin si a sprijinit cu bani opozitia.
Khristenko a fost vice-premierul care superviza campurile energetice din 1999 pana in 2008.
“Furtul fizic de petrol din sistemul de conducte este o problema care a existat si continua sa existe, si regulat incercam sa luptam cu acesta. Dar pentru a fura petrol la o asemenea scara, milioane de tone de petrol, nu cunosc astfel de incidente”, a spus Khristenko.
El a spus ca petrolul este transportat in tara de Transneft, monopol de stat, si ca daca lipseste petrol, atunci aceasta companie este vinovata, nu Yukos. El a mai adaugat ca subsidiarele Yukos nu s-au plans niciodata in justitie despre petrol disparut.
Atat Khodorvski, cat si Lebedev l-au chestionat personal.

Martori celebri

Marturia sa vine la doua zile dupa cea a lui German Gref, fost ministru al Dezvoltarii Economice si Comertului in perioada 2000-2007 si actual director al bancii de stat Sberbank, cea mai mare din Rusia. “Controlul nu facea parte din atributiile mele de ministru, dar daca acest fapt (deturnarea de petrol -nr) ar fi fost descoperit, as fi fost informat”, a declarat el ieri.
Fostul premier rus Mikhail Kasyanov si Viktor Gerashchenko, fostul guvernator al Bank Rosii, banca centrala rusa, au depus marturie in favoarea omului de afaceri. Gerashchenko a caracterizat acuzatiile drept “prostii”.

Yukos, un ocean de petrol si un munte de bani

Yukos era cea mai mare companie petroliera din Rusia. Aceasta a fost bagata in faliment pentru datorii de 30 de miliarde de dolari la buget si activele sale vandute in 2007. Cele mai valoroase au fost cumparate de compania petroliera de stat Rosneft, care a ajuns asa cel mai mare producator rus.
Un alt activ valoros al Yukos era cota de 20% detinuta la Sibneft. Aceasta companie a fost detinuta de miliardarul Roman Abramovich, care si-a vandut actiunile in 2005 catre Gazprom, pentru 13,1 miliarde de dolari. Compania a fost rebotezata Gazprom Neft si este bratul petrolier al gigantului gazelor. Cei 20% au fost cumparati de italienii de la Eni. In ianuarie 2009, Gazprom a cumparat procentele de la Eni pentru 4,2 miliarde de dolari. Yukos a mai detinut si 9,5% din actiunile Rosneft, iar acestea au fost rascumparate de Rosneft la un pret de 9 miliarde de dolari, cu 15% sub pretul real al activelor.
Yukos a mai detinut si societatile Arcticgas si Urengoil. Italienii de la Eni si Enel le cumparasera in 2007 prin Severenergia, o companie mixta a celor doua grupuri italiene. Eni detinea la aceasta 60% iar Enel 40%. Anul trecut Gazprom a preluarea a 51% din Severenergia pentru 1,6 miliarde de dolari. Joint-venture-ul Eni-Enel detine restul de 49%.
Fostii actionari ai Yukos au acuzat cele doua companii italiene ca legitimizeaza dezmembrarea Yukos, fiind paravan pentru actiunile statului rus. In plus, acestea ar submina drepturile omului.

Sursa: The Moscow Times
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Administratorii Facebook blocasera sambata profilul, localizat la Facebook.com/m.khodorkovsky fara niciun avertisment si fara vreo explicatie. Contul este operat de serviciul de presa al fostului patron de la Yukos si a fost autorizat personal de catre el, potrivit Kommersant. Mikhail Khodorkovsky, odinioara cel mai bogat om al Rusiei si adevrsar declarat al lui Vladimir Putin, face 8 ani de inchisoare sub acuzatia de evaziune fiscala. Un al doilea proces se va incheia in decembrie iar miliardarul ar putea primi alti 22 de ani de inchisoare. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.