Morgan Stanley, luata in vizor din cauza crizei datoriilor
Scris de Daniel Ionascu
Criza datoriilor incepe sa muste din ce in ce mai tare. Dupa ce luni aceasta a facut prima victima a noului val o data cu falimentul companiei de brokeraj MF Global, acum investitorii pariaza ca banca de investitii Morgan Stanley este urmatoarea pe lista.
In ultimele doua sedinte bursiere, de cand premierul elen George Papandreou a socat lumea anuntand un referendum pe tema noului pachet de salvare a tarii, actiunile Morgan Stanley au scazut cumulat cu 14%.
Logica este simpla: daca Grecia deraiaza toate eforturile de salvare iar tensiunile se intensifica, atunci bancile cu expunere pe aceasta tara, in special cele franceze vor incepe sa aiba probleme. Iar atunci bancile americane care au expunere in zona euro vor fi cele mai afectate. Iar prima este Morgan Stanley. Pietele financiare o “simt” drept cea mai periculoasa, contractele CDS pentru aceasta (asigurari la neplata-nr) fiind mult peste nivelul celorlalte banci.
Bill Gross, managerul celui mai mare fond de obligatiuni din lume – PIMCO – spune ca deja nu mai o problema decat de timp pana cand Grecia va intra in faliment. In aceste conditii, pericolul inmuierii picioarelor pentru niste behemoti bancari este mult mai mare.
De 20 de ori mai mare decat MF Global
Activele de 41 de miliarde de dolari si datoriile de 39,7 miliarde ale MF Global sunt mici copii pe langa marimea bruta a Morgan Stanley: active de 830 de miliarde de dolari. Expunerea totala a Morgan pe Grecia, Italia, Irlanda, Portugalia si Spania era de 5,7 miliarde de dolari la finele celui de-al treilea trimestru, mult sub cele 6,3 miliarde ale MF Global, ca procent in active. Dupa ce si-a asigurat pozitiile, cifra a fost scazuta la 2,2 miliarde de dolari. Ruth Porat, directorul financiar al bancii, spune ca 4,5 miliarde de dolari era pe Italia, dar in final a fost scazuta la 1,8 miliarde de dolari.
In 2008 se paria impotriva Morgan
In 2008, investitorii au inceput sa parieze rand pe rand impotriva Bear Stearns – salvata de JPMorgan cu ajutor guvernamental, Lehman Brothers – lasata sa intre in faliment, Merrill Lynch – vanzare de urgenta catre Bank of America. Ei bine, urmatoarea pe linie era atunci Morgan Stanley.
Totusi, din 2008 si pana acum, Morgan Stanley si-a schimbat radical balanta contabila: si-a redus activele de la 1,1 trilioane de dolari la 830 miliarde, si-a dublat lichiditatile pana la 182 miliarde de dolari iar depozitele au crescut de la 31 la 65 miliarde de dolari.
Va fi, insa, de ajuns sa navigheze cu bine peste criza datoriilor? Pentru inceput, depinde de greci. La final, va depinde, insa, doar de perceptia pietelor…
Etichete: banci, banci de investitii, Bank of America, Bear Stearns, euro, exclusiv, extern, faliment, falimente, Grecia, JPMorgan Chase, Lehman Brothers, Merrill Lynch, MF Global, Morgan Stanley, recomandari, stiri, zona euro
Comentarii (1)
[…] Sachs, Morgan Stanley, Jefferies si Barclays ar putea avea aceeasi soarta ca MF Global, potrivit economistului Nouriel […]