Nivele de pret si de timp decisive
Scris de Horea Mihaltan
Randurile de mai sus puteau fi citite in articolul datat 17 martie 2010.
In 20 martie 2010 scriam: Bias negativ euro cu sanse bune de-a se transforma in pozitiv. Bias pozitiv SP 500, cu sanse mari de transformare in negativ. Biasuri negative saptamanale pentru aur si titei..
Hai sa vedem ce s-a intamplat. Fa click pe grafic si mareste-l. In cazul SP 500 vei gasi grafice cu variatii zilnice de aceasta data, tocmai pentru o vizualizare mai clara a celor intamplate.
Semnalul prezis a venit la tanc, fiind intarit de comportamentul bursier al zilei urmatoare (vezi lumanarile notate cu 24 si 25). Este deprecierea bursiera o certitudine? Nicidecum! Bursa face intotdeauna ceea ce vrea sa faca. La miscarile din ultimul timp au contribuit insa foarte mult si oamenii anului.
Un lucru este totusi incontestabil, semnalul pe care l-am primit la nivelul exact de 1180 in data de 24 si 25 martie. Importanta lui nu poate fi neglijata, mai ales atunci cand apare la nivele de interval de pret si de timp prezise. Felul in care calculez probabilitatile intervalelor de pret si de timp importante, va fi prezentat desigur in manualul care sper sa fie gata tiparit la sfarsitul saptamanii viitoare.
Sa vedem ce a facut euro. Avea bias negativ si preziceam ca se va transforma in pozitiv. Dupa degradarea ratingului Portugaliei, euro a cazut si-a revenit insa imediat dupa stirea sacului cu bani din partea Germaniei si a Frantei. Am nimerit-o si aici se pare, desi biasul a ajuns in acest moment doar la calificativul neutru cu tendinte pozitive. In cazul celorlalte doua grafice biasul negativ de care vorbeam a ramas si va ramane deocamdata acelasi si pentru saptamana viitoare. Comportamentul graficelor analizate ne demonstreaza inca o data valoarea incontestabila a analizei tehnice facuta in mod profesionist.
Daca te vei uita la graficele euro-leu, dolar- leu, vei constata aceleasi comportamente prezise cu mult timp inainte. In cazul euro-leu se pare ca Isarescu si-a scos armura si coiful de cavaler, folosite pana acum in apararea “fiarei”, aruncandu-le cu furie dupa sarmanul “animal”. Am intrat asadar in piata cumparand euro si vanzand lei, la pretul 4,065, tocmai pentru ca valuta a juns intr-o zona importanta de cerere. Zona de care vorbesc este descrisa si ea in manual. In legatura cu afacerea euro un cititor m-a rugat sa descriu perspectivele acestei afaceri. I-am raspuns ca nu pot sa o fac.
Am intrat intr-o afacere si astept deocamdata confirmarea corectitudinii miscarii din partea pietei. Chiar daca intrarea tehnica a fost corecta, piata va face si in acest caz ceea ce va dori. Eu ma voi proteja ca intotdeauna conform unor reguli stricte, descrise si ele in carte. Voi fi astfel scutit intotdeauna de surprizele neplacute si mai ales de dusurile foarte reci. Am spus-o si o mai repet. Cea mai importanta parte a analizei tehnice este o menajare corecta si disciplinata a contului. Fiecare investitor va pierde bani cu orice strategie. Important e sa castige mai mult decat a pierdut. Limitarea pierderilor la minimum este una din cele 10 porunci ale tradingului descrise in manual.
In legatura cu afacerea euro pot spune doar atat: va fi una de durata foarte scurta.
Etichete: analize, aur, burse, extern, intern, opinii, predictii, titei, valute