Paulson a incercat sa hraneasca Goldman Sachs cu doua mega-banci
Scris de Daniel Ionascu
Fostul secretar al Trezoreriei americane, Henry Paulson, a incercat in vartejurile crizei sa combine Goldman Sachs atat cu Citigroup, cat si cu Wachovia iar Morgan Stanley era presata sa fuzioneze cu celalalt rechin financiar, JP Morgan.
Hank Paulson a schimbat iremediabil lumea financiara americana. El, impreuna cu Ben Bernanke, seful Federal Reserve si cu Timothy Geithner, presedintele Fed New York, au decis in plina criza cine traieste si cine moare.
Bear Stearns? Cu active de 400 de miliarde de dolari punea dominoul financiar la incercare. Lehman Brothers? N-a vrut sa bage banii americanilor pentru a o salva. AIG? Caderea ei ar fi coplesit lumea. Oamenii simpli care nu mai pot plati creditele pentru case? Sa le inchirieze. Agentiile guvernamentale imobiliare supra-extinse? Fannie Mae si Freddie Mac au primit sange in vene pentru ca bancile centrale din intreaga lume detineau obligatiuni vandute de acestea.
Paulson a orchestrat vanzarea la pret de nimic si cu garantii din partea SUA a Bear Stearns catre JP Morgan. Si a incurajat preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America. Ba chiar a amenintat seful acesteia din urma in cazul in care se razgandeste.
Goldman Sachs- Wachovia- Citigroup
Dar oare se poate mai mult? Da, cu tarie. Mega-planul lui Paulson era mult mai complex. El a incercat, practic, sa cupleze orice banca de investitii mare cu cate o banca comerciala.
Revista americana Vanity Fair scrie cum el a vrut ca Goldman Sachs sa fuzioneze cu Wachovia. In urma fuziuni, guru-ul miliardar din Omaha, Warren Buffett, ar fi trebuit sa investeasca in noua structura. Fostul secretar al Trezoreriei a mai vrut sa cupleze Goldman si cu Citigroup, in timp ce Morgan Stanley era impinsa de la spate pentru a sari in bratele JP Morgan.
Andrew Sorkin, ziarist la New York Times, a scris o carte in care toate aceste culise sunt dezvaluite, numita “Too Big to Fail: The Inside Story of How Wall Street and Washington Fought to Save the Financial System – and Themselves”.
Fuziunea Goldman- Wachovia era ca si facuta, insa Buffett a aratat retinere din cauza legaturilor celor implicati, atat din Trezorerie, cat si din cele doua institutii, cu Goldman Sachs. Paulson a condus intre 1998 si 2006 Goldman Sachs, iar Robert Steel, directorul executiv al Wachovia, a fost vicepresedinte la Goldman si numarul doi in cadrul Trezoreriei intr-o perioada cand Paulson era la carma acesteia.
Jim Wilkinson, seful stafului lui Paulson, i-a spus acestuia ca daca va face asta “va fi omorat”. Wilkinson spunea ca Paulson “ va fi acuza de alinierea buzunarelor prietenilor sai de la Goldman: conspiratiile “Governmnent Sachs” vor inflori”.
Gary Cohn, co-presedintele Goldman s-a angajat la discutii numai pornind de la ideea ca oficialii Fed si ai Trezoreriei vor finanta achizitia.
Profitorul Buffett
“Se vor trezi si vor realiza ca, chiar daca ar fi cea mai buna afacere din lume, nu vor putea sa o faca” le-a spus Buffett. Iar Paulson i-a transmis urmasului sau de la Goldman, Lloyd Blankfein ca nu poate da niciun ban.
In acel moment din septembrie 2008, Wachovia era a patra banca americana ca active, dar profund afectata de criza. Ulterior, Wells Fargo, unde cel mai mare actionar dar fara a detine majoritatea este chiar… Warren Buffett, a cumparat Wachovia petru 12 miliarde de dolari.
In acelasi timp, Sorkin precizeaza ca Fed incerca sa impinga Goldman sa o fuziune cu Citigroup, dar Vikram Pandit, directorul acesteia a respins ideea. “Ei bine, asta a fost stanjenitor” a exclamat Blankfein, bossul Goldman dupa o discutie cu Pandit la telefon.
JP Morgan – Morgan Stanley
Paralel, Paulson, Bernanke si Geithner il zoreau pe John Mack, seful Morgan Stanley, sa vanda banca de investitii catre JP Morgan pentru doar 1 dolar pe actiune. Acum, o actiune Morgan Stanley se tranzactioneaza cu 30 de dolari. Adica 1,36 miliarde de dolari, fata de capitalizarea de acum de 44,6 miliarde de dolari.
Dar Mack, intr-o convorbire telefonica calma cu cei trei a respins propunerea. “Sunt 35.000 de locuri de munca pierdute in oras (New York- n.r.) intre AIG, Lehman si Bear Stearns numai din disponibilizari. Si imi spuneti mie ca cel mai bun lucru de facut este sa luam intre 45.000 si 50.000 de oameni si sa-i punem in joc si sa avem 20.000 de locuri de munca disparand? Nu vad asta cum ar fi asta o buna politica publica”
Sorkin este reporter al New York Times si editeaza blogul economic DealBook. A primit pentru activitatea sa premii din partea Society of American Business Editors and Writers (Soceiateta Editorilor si Scriitorilor de Business) si trofeul Gerald Loeb din partea UCLA Anderson School of Management (Scoala UCLA Anderson de Management).
Sfatul catre Lehman
Dick Fuld, bossul Lehman Brothers, a fost sfatuit si el pe cand banca de investitii se chinuia sa supravietuiasca. Pentru a primi bani, Lehman trebuia sa vina cu un cumparator. Bank of America s-a retras pentru a prelua Merrill Lynch. Barclays ar fi preluat Lehman, dar autoritatile britanice nu si-au dat un acord vital. Ulterior Barclays Capital a preluat operatiunile din America de Nord ale Lehman, iar cele din Europa si Asia au fost vandute catre Nomura. JP Morgan a pastrat garantiile de 17 miliarde de dolari ale Lehman asupra carora blocase accesul institutiei aflate in deriva.
Cartea lui Sorkin va aparea pe 20 octombrie.
Etichete: AIG, Bank of America, Bear Stearns, Citigroup, criza, extern, fuziuni, Goldman Sachs, Henry Paulson, JPMorgan Chase, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Morgan Stanley, stiri, Wachovia, Wells Fargo