Pe Burse se intrevede noua era a prosperitatii

Scris de

NYSE

Fondurile speculative baga sume imense de bani in actiuni in timp ce investitorii individuali ies de pe piata in cel mai alert ritm din acest an, intr-un semn pentru investitorii profesionali ca Bursa din New York isi va extinde cresterea in urmatorii doi ani.

Circa 37,3 miliarde de dolari au fost retrase din fondurile mutuale din SUA incepand cu luna august, potrivit datelor Investment Company Institute, citate de Bloomberg. Fondurile speculative si-au crescut pariurile pe ridicarea valorii actiunilor si au continuat sa cumpere actiuni, potrivit datelor compilate de Goldman Sachs.

„Din ce in ce mai multi investitori sofisticati vad oportunitatea, dar investitorii din retail sunt inca speriati”, spune James Dunigan, directorul de investitii pentru divizia de management la PNC Financial Services, care supravegheaza 104 miliarde de dolari.

Fenomenul 2003

Inainte de inghetarea pietelor financiare din august 2007, ultima data cand fondurile mutuale au intalnit hemoragii atat de mari de bani a fost in februarie 2003, chiar inainte ca inducele S&P 500 sa inceapa o crestere de 5 ani.

Din cele 604 miliarde de dolari investite de fondurile speculative, 363 miliarde au pozitii short, adica pariaza ca actiunile vor scadea. Majoritatea tilturilor americane au scazut dupa aparitia problemelor din Dubai.

Fondurile pariaza acum ca cele 11 trilioane de dolari aruncate de SUA in economie vor duce actiunile in sus. Actualmente activele fondurilor speculative sunt de 1,53 trilioane de dolari, dar activele lor ar putea urca la 1,75 trilioane pana la finele lui 2010, potrivit Morgan Stanley.

Scaderi pe termen scurt, aprecieri in 2 ani

Multi manageri cred acum ca actiunile sunt supra-apreciate, insa pe termen lung este loc de crestere. Paulson &Co, condus de celebrul manager John Paulson, a facut in 2008 2 miliarde de dolari pe pariurile impotriva pietei imobiliare. Paulson a cumparat actiuni Bank of America in trimestrul al doilea al acestui an, dar si actiuni la societati din domeniul aurului. Actiunile Bank of America au urcat 127% de la sfarsitul lui martie. In noiembrie, Paulson a spus investitorilor ca se asteapta ca actiunile Bank of America sa se dubleze in urmatorii 2 ani, dupa ce reducerea valorii activelor se va usura.

Christofferson Robb & Co a cumparat actiuni la Oppenheimer Holdings Inc deoarece firma se tranzactioneaza sub nivalul contabil al activelor. Compania de brokeraj a crescut cu 23% de la finele celui de-al treilea trimestru.

Companiile vanate

Pfizer, Bank of America si Apple Inc sunt printre cele mai populare actiuni printre fondurile speculative cu mai mult de 147 titluri in portofoliu, potrivit Goldman Sachs. Pfizer, cel mai mare producator mondial de medicamente, a urcat cu 45% din 9 martie, iar Apple a crescut cu 141%.

„Acesta este un fenomen care ar trebui sa continue anul viitor si poate departe si in celalat an”, spune John Burbank III, directorul de investiii al Passport Capital, un fond speculativ de 2,1 miliarde de dolari, din San Francisco.

Sursa: Bloomberg

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.