Petrom se lauda cu taxele soferilor

Scris de

Ca sa arate cat de responsabila este fata de tara in care face profit de 900 de milioane de euro, Petrom a anuntat astazi ca a virat 8,87 de miliarde de lei drept “contributie” la buget. Cifra este imensa, respectiv 2 miliarde de euro, sau 10% din buget, dupa cum a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al companiei.

Dar, luate la bani marunti, calculelele nu stau in picioare. Pe principiul “doua la Prefectura, doua la Primarie”, societatea a adunat cat a putut de mult pentru a-i contracara pe cei care o acuza ca suge sangele poporului si vinde benzina la preturi UE desi scoate petrolul la 15 dolari pe baril. Doar ca, la fel ca personajul lui Caragiale, cu cat a adunat mai mult, cu atat s-a acoperit de ridicol.

“Doua la Primarie, doua la Prefectura”

Grosul sumei, respectiv 6,3 miliarde de lei reprezinta TVA, accize si contributiile sociale ale angajatilor la bugetele de pensii, sanatate si somaj. TVA-ul si accizeze sunt taxe pe consum pe care le plateste fiecare cetatean ce cumpara produsele respective. Ati alimentat vreodata la Petrom? Cum sa nu, ca doar are cea mai extinsa retea de benzinarii din tara. Atunci inseamna ca NOI am platit taxa catre stat. Petrom doar a colectat si a virat banii. Ati folosit mijloace de transport in comun? Din nou, tot voi ati suportat TVA-ul si acciza din motorina din biletele si abonamentele cumparate cu proprii bani. Ati facut un ceai pe aragaz sau va incalziti la o centrala pe gaze? Tot voi ati platit. Nu Petrom! N-am vazut un producator de creioane sa se laude cu TVA-ul incasat sau plata de taxe. Normalitatea nu e ceva cu care sa te lauzi.

Cat despre contributiile angajatilor nu trebuie uitat ca orice angajat din aceasta tara le plateste. Tot ce face Petrom este retinerea la sursa. Aceleasi taxe le platesc si cei 20.000 de angajati de la Complexul Energetic Oltenia si cei 10.000 de salariati de la RATB. Si este contributia angajatului, asa cum apare in toate actele. In fapt, daca vrem putem chiar sa calculam care este suma totala a acestor contributii: stim ca Petrom are 21.650 angajati conform ultimei raportari bursiere. Si mai stim si ca, potrivit INS, castigul mediu net salarial in luna septembrie 2012 era de 4.300 lei in industria petroliera. Cum suma neta este cam jumatate din castigul brut, rezulta ca totalul contributiilor la bugete este, ochiometric, de inca 4.300 lei. Din aceasta suma, in medie, compania vireaza doua treimi iar o treime o reprezinta partea angajatului. Asadar, viramentele Petrom sunt 744 milioane de lei anual iar 373 milioane apartin salariatilor. Desigur, unii angajati sunt in alte state si exista si o serie de deductibilitati, dar cam pe-aici se invart sumele. Iar suma este mare doar pentru ca si numarul angajatilor este mare.

Cum sa te lauzi cu dividendul altui actionar

Dar sa mergem mai departe. Mai avem 360 de milioane de lei virate la buget ca dividende pentru cei actiunile statului. Cum s-ar zice, Petrom se lauda cu cei 20% pe care ii detine OPSPI in numele ministerului Economiei. Din nou, nimic extraordinar: statul incaseaza dividende de la multe companii la care e actionar, precum Romgaz sau Transgaz. Desigur, e mai bine decat gaurile produse de CNH si CFR Infrastructura dar dividendul e la fel de comun si pentru un butic de cartier si pentru un gigant petrolier. Dupa cum dividende a incasat si OMV de la Petrom si, mai departe, statul austriac… In final, statul austriac ia mai multe dividende din Petrom decat statul roman.

Tratat de evitare a redeventelor

In fine, avem si taxele directe, in cuantum de 2,2 miliarde de lei, adevaratele contributii ale Petrom. Care sunt de 13 ori mai mici decat veniturile si aproape de doua ori mai putin decat profitul.

Aici intra redeventele, impozitul pe profit, contributiile proprii ale companiei la fondurile de sanatate si pensii, taxe locale si diverse permise si autorizatii. Deja am calculat mai sus ca totalul contributiilor reprezinta 744 milioane de lei. Si cu un mic artificiu putem calcula si cate redevente. Ziarul Financiar a scris ca statul roman a colectat in primele 10 luni ale anului trecut redevente totale de 1,5 miliarde de lei. Daca luam in calcul cote lunare egale ca productie, atunci pe tot anul se ajunge la un total de 1,8 miliarde. Din aceasta suma, circa 80% o constituie redeventele petroliere, asa ca grosso modo putem porni de la 1,44 miliarde de lei. Cum Petrom exploateaza cam tot atata gaz ca si Romgaz, dar are in plus si rezervele de titei iar cotele redeventelor sunt aproape identice la cele doua marfuri, rezulta ca Petrom aconteaza cam doua treimi din aceasta suma. Asa ca, per total, statul a incasat de la Petrom redevente in jur de 850 milioane de lei. Suma este mai mare decat cele 735 milioane de lei platite in in 2011, dar cum redeventa nu s-a modificat, diferenta poate fi explicata prin cresterea pretului la barilul de petrol pe bursele mondiale.

Dar raportat la veniturile de 26 de miliarde de lei si la profitul de 3,9 miliarde, suma este infima. Si pe aceste redevente infime se cladeste tot imperiul Petrom, cu toata cresterea si performanta sa. In aceste conditii, ma mir ca Petrom nu a raportat ca viramente catre stat diversele contracte cu alte companii nationale, precum Conpet – careia ii plateste pentru folosirea conductelor la transportul titeiului, Oil Terminal – careia ii foloseste infrastructura cand incarca/descarca vreun petrolier cu titei sau Romgaz – cu care are contract pentru depozitarea gazelor.

In concluzie, lauda de sine nu prea tine…

Sursa: RENNE
Sursa foto: Petrom.md

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.