Portugalia are nevoie de 70 de miliarde de euro

Scris de

O salvare a Portugaliei ar costa 70 de miliarde de euro, au declarat doi oficiali europeni care cunosc situatia pentru Bloomberg.

Calculele preliminare arata ca tara are nevoie undeva intre 50 si 70 de miliarde de euro, potrivit celor doi oficiali, care au refuzat sa fie numiti deoarece problema este confidentiala. Portugalia a negat ca are nevoie de o salvare, la o zi dupa ce Parlamentul a respins noile reduceri bugetare pe care premierul Jose Socrates o propusese. In plusl, dupa respingerea masurilor, Socrates si-a anuntat demisia.

Astazi Fitch Ratings a retrogradat tara iar statele Uniunii Europene au cerut lui Socrates si opozitiei sa se uneasca in spatele strangerii curelei astfel incat sa scuteasca Portugalia de a deveni a treia tara a zonei euro care are nevoie de ajutor de urgenta. Lucratorii de la metroul din Lisabona au paralizat traficul astazi iar ieri transportul feroviar a fost si el perturbat dupa o greva a mecanicilor de locomotiva.

Portugalia a propus “un program de reforma foarte ambitios pentru anii 2011, 2012 si 2013”, a declarat cancelarul german Angela Merkel la Bruxelles.

“Este cam inevitabil” ca Portugalia are nevoie de o salvare, a declarat Jacques Cailloux, economist la Royal Bank of Scotland (RBS). Piata se va deteriora, dobanzile la titlurile de stat ale Portugaliei vor creste si exista riscul unor noi reduceri de rating, care vor fi asteptate de investitori. Si asa se va ajunge la o profetie care se auto-indeplineste…

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: www.1000goals.com

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.