Rosneft profita de “pata de titei” a BP

Scris de

Rosneft a copt in umbrele Kremlinului unul dintre cele mai bune planuri de a pune mana ieftin pe active ale grupului British Petroleum, afectat puternic de costurile petei de titei deversat in Golful Mexic.

Rosneft se afla in “negocieri avansate” pentru a cumpara o cota de 50% din Ruhr Oel GmbH, de la compania venezueleansa de stat Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), pentru o suma cuprinsa intre 1 si 2 miliarde de dolari, potrivit unei surse citate de Wall Street Journal.

Ruhr Oel este o companie mixta detinuta in proportii egale de PDVSA si BP. Formata in 1983, aceasta are cote la patru rafinarii germane – Bayern Oil, Gelsenkirchen, MiRO Karlsruhe si PCK Schwedt – care impreuna fac un sfert din capacitatea de rafinare din Germania. BP are dreptul de preemptiune, dar in schimbul acceptului, lui BP I s-a oferit dreptul de a lucra cu Rosneft in explorarea Oceanului Arctic.
Afacerea este una dintre cele mai mari investitii energetice ruse de stat in strainatate.

Rosneft si BP au deja legaturi apropiate, BP detinand actiuni de 1 miliard de dolari la Rosneft. Cele doua companii mai sunt parteneri si intr-o serie de proiecte de explorare in Rusia, in indepartatul Sahalin.
Rusia are rezerve mari de petrol si potential imens in nordul inghetat, dar exista mari probleme tehnice pentru a extrage cu adevarat titeiul de acolo. Iar experienta BP in foraje ar aduce multe plusuri. De asemenea, companiile ruse detin mari rezerve de petrol, dar nu au rafinarii. Statul rus le-a trasat linii clare, de extindere in afara granitelor ruse.
Lukoil, cea mai mare companie petroliera privata, a cumparat o cota la o rafinarie olandeza de la Total anul trecut si la compania italiana ERG in 2008.
TNK-BP, o companie mixta intre BP si 4 oligarhi rusi, a pus ochii pe Ruhr Oel in 2003, dar la acel moment BP s-a opus. Surgutneftegaz a cumparat 20% din MOL pe neasteptate anul trecut de la austriecii de la OMV.

Initial cota de 50% valora 2 miliarde de dolari dar profiturile mici obtinute din rafinare si supra-capacitatea de productie trag pretul in jos.

Sursa: Wall Street Journal
Sursa foto: www.cisoilgas.com

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Asa cum anticipam acum cateva luni, BP a cazut in plasa Rusiei, care isi va extinde controlul si asupra gigantului petrolier britanic, dupa ce compania a realizat un schimb de actiuni cu firma rusa de stat Rosneft. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.