Rosneft versus Gazprom

Scris de

gazprom_rosneftRosneft a intrat pe feuda Gazprom, fapt care a dus la o incaierare intre cei doi giganti ai industriei energetice ruse de stat. Serviciul Federal Anti-Monopol a transmis miercuri ca va investiga o plangere a Rosneft in privinta accesului la reteaua de transport a gigantului gazelor, potrivit Moscow Times. Agentia guvernamentala a deschis cazul dupa ce Rosneft s-a plans ca Gazprom i-a limitat accesul la reteaua de transport a gazelor intre aprilie pana in august. Deoarece nu a putut vinde gazele naturale extrase in aceasta perioada o data cu titeiul, a trebuit sa le arda. Ceea ce a dus la depasirea cantitatilor permise de legislatia rusa in privinta mediului, procopsindu-se astfel cu o amenda.

Gazprom controleaza sistemul de transport al gazelor naturale din Rusia iar Rosneft are nevoie sa-l foloseasca pentru a vinde gazul scos o data cu petrolul din estul Siberiei. Cazul va fi judecat in 2 decembrie.

Rosneft este condusa de Igor Sechin, vice-premier si foarte apropiat de Vladimir Putin, in timp ce soarta Gazprom este in mana lui Alexei Miller si Alexandr Medvedev. Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a fost presedinte al Gazprom inainte de a candida la functia de sef al statului. Presa a speculat ca este var cu celalalt Medvedev. In ultimele luni diferentele intre Putin si Medvedev s-au adancit. In timp ce Putin este adeptul unui control extins al statului in zona economica, Medvedev investigheaza o serie de corporatii de stat si cere reformarea acestora. Medvedev este privit drept liberal iar Putin este conducatorul “siloviki”, aripa nationalista si etatista.

Sursa: Moscow Times

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.