Rusia isi extinde tentaculele asupra “Balsoi Petroleum”

Scris de

Asa cum anticipam acum cateva luni, BP a cazut in plasa Rusiei, care isi va extinde controlul si asupra gigantului petrolier britanic, dupa ce compania a realizat un schimb de actiuni cu firma rusa de stat Rosneft.

Sprijinita de premierii David Cameron si Vladimir Putin, tranzactia de 7,8 miliarde de dolari va da Rosneft o cota de 5% din British Petroleum, in vreme ce grupul londonez isi va majora detinerea la Rosneft de la 1,3% la 10,8%. Ceea ce va da Kremlinului un loc in consiliul de administratie al unui colos care se intinde din Alaska pana in Golful Mexic, din nordul Africii pana in Azerbaidjan si Marea Nordului.

Accesul la tehnologii moderne

Si, mai mult decat toate, va da Rosneft acces la tehnologiile BP, ceea ce va da un nou imbold rusilor in exploatarea imenselor zacaminte de sub Oceanul Arctic. Statul rus detine 75% din Rosneft.
Pe de o parte BP isi inlocuieste la jumatate de pret rezervele de titei pe care le-a vandut pentru a plati daunele pentru dezastrul platformei Deepwater Horizon. Capitalizarea bursiera a Rosneft ii valorizeaza rezervele de petrol si gaz la doar 5,33 dolari pe baril, a patra din punctul de vedere a pretului mic din lume. Asta este cu 60% sub cei 13,2 dolari pe care BP i-a primit anul trecut pentru campurile vandute, care contineau 1,7 miliarde de barili.

“Ei (BP-nr) cumpara la pre]uri mai mici decat activele pe care doar ce le-au vandut si platesc intr-o moneda devalorizata” in actiuni proprii, a spus Christine Tiscareno, analista la Standard & Poor’s in Londra, citata de Bloomberg. “Nu este pentru productia curenta, ci pentru resursele viitoare”, a adaugat ea.

Temeri americane

Americanii se tem ca miscarea va duce BP pe orbita Kremlinului, iar compania ar putea fi investigata daca legaturile cu guvernul rus pun vreo problema de securitate nationala. Deja Michael Burgess, un republican membru al Congresului a pus problema pe tapet din moment ce BP e unul dintre cei mai mari furnizori pentru armata SUA. Burgess a spus ca BP opereaza conductele care traverseaza Alaska prin subsidiara BP America, ce este reglementata ca o companie americana. Mai mult, el a comparat tranzactia cu oferta prin care in 2006 Dubai Ports a incercat sa cumpere in SUA porturile P&O. SUA au blocat atunci oferta.

Remarcile lui Burgess vin dupa ce un al membru al Congresului, democratul Ed Markey, a spus ca BP vine acum de la “Bolshoi Petroleum”, conform The Guardian.

Goana dupa petrolul Arctic

Manevra BP catre est pune compania in fruntea cursei pentru explorarea a mai mult de 125.000 de kilometri patrati din Marea Kara de Sud, la vest de Siberia, o zona de marimea Marii Nordului. Chiar vicepremierul rus Igor Sechin, presedintele consiliului de administratie al Rosneft si mana dreapta a lui Putin, s-a referit la tranzactie ca un “nou model” pentru explorarea resurselor de petrol la nivel mondial. Insa organizatiile de protectia a mediului, precum Greenpeace, se opun explorarii Arcticii. “BP şi-a cumparat accesul pe usa din dus in Artica. Compania nu a invatat nimic din dezastrul de anul trecut din Golful Mexic”, se arata intr-un comunicat al organizaţiei.

Deoarece exploatarea in zonele nordice se face in conditii extrem de vitrege iar tehnologiile interne sunt invechite, companiile ruse de stat cauta parteneri straini pentru a derula operatiunile.

Recent presa scria ca Royal Dutch Shell a discutat in vara anului trecut posibilitatea de a face o oferta pentru BP, daca vreun rival american ar inainta si el oferta. Shell si Exxon Mobil sunt singurele companii din lume care isi permit cumpararea BP.

Aventurile BP in Rusia

BP opereaza deja in Rusia o companie mixta, TNK-BP, impreuna cu mai multi miliardari rusi. In urma cu trei ani, compania a fost supusa unor presiuni puternice din partea oligarhilor si a statului rus pentru a ceda conducerea TNK-BP si a permite acesteia sa se extinda in afara Rusiei. In final, Gazprom a cumparat ieftin si imensul zacamant de gaz Kovykta. Ca sa vedeti cum se intoarce roata, Robert Dudley, actualul sef al BP a fost cel izgonit din Rusia in 2008 in celebrul scandal.

Putin a fost ingaduitor cu BP in privinta dezastrului din Golful Mexic. Sursele spun ca el a fost furios pe tratamentul pe care americanii l-au aplicat BP si a fost un sustinator al lui Tony Hayward, predecesorul lui Dudley. Hayward a fost fortat sa demisioneze dupa ce a spus ca “isi vrea viata inapoi”, dupa dezastrul care a omorat 11 oameni.

Putin a mai declarat in acest sfarsit de saptamana si ca el nu considera BP ca singurul vinovat pentru incident. “Expertii nostri au analizat indeaproape tragedia: stim ca BP a fost organizatorul proiectului, dar mai stim ca au fost opt subcontractori, inclusiv companii majore americane”, a spus Putin.

Sursa: The Guardian
Sursa foto: aangirfan.blogspot.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.