Rusii vor un “blitzkrieg” in domeniul electricitatii
Scris de Daniel Ionascu
Compania Inter RAO, care detine monopolul exporturilor de energie electrica din Rusia, se va integra vertical impreuna cu alte entitati de stat si vizeaza o extindere rapida in lume, pe modelul Gazprom.
Inter RAO vrea sa vanda 25% din actiunile sale unui investitor strategic care “ar putea fi un producator rus de combustibil sau o companie straina care furnizeaza sinergii”, a spus joi Boris Kovalchuk, directorul executiv al companiei, citat de The Moscow Times.
Planul este ca ca alte firme de stat, precum transportatorul de energie FSK si gigantul hidr RusHydro sa preia cote de 17%, respectiv 6% din Inter RAO. In contrapartita, compania se va extinde prin preluarea unor active intre 9 si 15 miliarde de dolari, astfel incat capacitatea sa de generare sa creasca de la 18 GW la 40 GW. Compania se asteapta ca cel putin 50% din actiunile sale sa fie detinute direct de stat sau de companii de stat pana in 2015. Tot pana atunci vrea sa isi creasca veniturile cu 70%, pana la 23 miliarde de euro (31 miliarde de dolari) si profit brut de 2,8 miliarde de euro.
Compania are in vedere active din Turcia, Balcani, America Latina si sud-estul Asiei pentru extindere. Recent, compania a achizitionat 49% din Northgas cu 1,5 miliarde de dolari. Restul de actiuni e detinut de Gazprom.
Planul “Barbarossa”
Kovalchuk promite si o campanie ambitioasa de dezvoltare peste hotare, astfel incat Inter RAO sa ajunga in primele 10 companii de profil din lume. Deja Inter RAO are operatiuni in Finlanda, statele baltice, Kazahstan si Turcia si se asteapta ca 25% din cei 40 GW sa fie localizati in strainatate.
De asemenea, vrea sa exporte cu 40% mai mult curent electric in China pana la finele celui de-al treilea trimestru al acestui an.
In aprilie 2010, grupul francez EdF anunta ca doreste sa preia o cota din actiunile Inter RAO pentru a deveni partener strategic. Atunci Kovalchuk anunta ca cei 10% ar putea valora 1 miliard de dolari dupa ce Rusia va consolida activele sale energetice sub umbrela Inter RAO. Pentru ca EdF sa preia actiunile, cele doua companii ar fi putut face un schimb de active.
Recent BP si Rosneft au schimbat actiuni intre ele. Vicepremierul Igor Sechin, mana dreapta a lui Putin, este presedintele Consiliului de Administratie la Rosneft si Inter RAO.
Cum s-au trezit bulgarii cu rusii in curte
O alta companie cu care poarta negocieri este Enel. Cele doua grupuri vor sa faca un schimb de active: italienii vor da rusilor 73% din termocentrala Maritza Est 3 din Bulgaria si fermele eoliene Kamen Briag si Shabla. In schimb, rusii ar da minoritatea de blocaj pe care o detine la producatorul rus OGK-5, care e controlat de Enel. Inter RAO detine 26,43% in OGK-5. Maritza Est 3 valoreaza cam 600 de milioane de euro si produce 12% din consumul national. Negocierile vor fi finalizate la finele acestei luni, anunta SofiaEcho acum cateva zile.
De asemenea, de la grupul E.ON doreste o termocentrala in Germania in schimbul a 3,24% din OGK-4, in timp ce cu RWE este in discutii pentru o centrala din Olanda, potrivit BusinessWeek.
Precum se vede, iubirea prea mare pe care o au rusii cu grupurile occidentale pentru bani poate duce la mariaje cu forta, pentru niste statulete care se vor trezi cu talpa rusa in sectorul energetic. Stirea ar trebui sa dea fiori pe spinare autoritatilor de la Bucuresti, deoarece atat Enel, cat si E.ON si RWE sunt prezente aici.
Etichete: Balcani, Boris Kovalchuk, Bulgaria, China, E.ON, EdF, Enel, energie, extern, Finlanda, FSK, Gazprom, Igor Sechin, Inter RAO, Rosneft, RusHydro, Rusia, RWE, stiri, Turcia