“Salvarea” Irbanclandei

Scris de

Uitat-te la graficul expus, datat martie 2010. De atunci nu s-a schimbat nimic in mai bine, doar eventual in mai rau. Vezi expunerea pe care o au bancile fata de Irlanda. Lobby-ul facut pentru asa numita salvare a Irlandei este ca de obicei si de fapt un lobby pentru salvarea Banclandei. Iata insa ca irlandezii par in momentul de fata sa refuze “salvarea”. Intr-o tara in care poporul pare sa mai si gandeasca, nu numai sa munceasca, vocile critice incep sa apara. Lumea se intreaba: de ce ar trebui sa plateasca poporul irlandez jocul de ruleta a bancilor expuse asa cum le vezi asezate in ordine pe grafic?  Cifrele expuse reprezinta miliarde (sursa Wall Street Journal).

Cat au cotizat aceste banci din castigurile enorme facute atunci cand ruleta era profitabila popoarelor la care le cer acum ajutorul? Au cotizat o sfarla, asa cum spunea un fost maistru de atelier de-al meu din clasa a sasea, asta in timp ce-si mesteca cafeaua cu un surub nu chiar lipsit de untura. O sfarla ar trebui sa cotizeze asadar si popoarele acestor banci, asa cum a facut Islanda, pentru ca falimentul statelor indatorate ar fi in faza in care ne aflam singurul lucru benefic si acceptabil. Este adevarat ca dupa un faliment statele nu vor mai putea cheltui banii visati, asta numai ca sa-i tina pe anumiti politicieni la putere, dar, cine stie, in cazul Romaniei un asemenea faliment ar putea fi pana la urma chiar salvator.

Ar fi o palma in forma de pumn data hotilor numiti politicieni si oameni de afaceri, ale caror averi, si prin ele influenta pe care o au, s-ar putea subtia considerabil. Problema momentana este paradoxal faptul ca tara noastra nu sta la fel de prost ca Irlanda, Grecia, etc. Continuand politica de azi guvernul roman ar putea, insa, sa-i ajunga din urma pe ceilalti.

In alta ordine de idei, nici ministrul pentru economie din Germania pare sa nu aiba elicoptere cu bani asa cum are Bernanke, asta conform propriilor afirmatii. Ne asteapta, precum spuneam intr-o postare anterioara, vremuri pline de evenimente. Sa le urmarim ca si pana acum, traind: mintiti, umiliti batjocoriti si calcati in picioare bine!

Sursa: Renne
Sursa foto: Wall Street Journal

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.