Salvarile Fannie Mae si Freddie Mac ar costa intre 221 si 363 miliarde de dolari
Scris de Daniel Ionascu
Acum doi ani lumea isi imagina ca liniile de credit de cate 100 de miliarde de dolari pentru gigantii ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac sunt oricum prea mult si ca din moment ce guvernul salveaza bancile si asiguratorii, costul punerii lor pe picioare este mult mai mic.
In fapt, costul salvarii lor ar putea fi cu mult peste, intre 221 si 363 miliarde de dolari, suma estimata ieri de Federal Housing Finance Agency (Agentia Federala de Finantare a Locuintelor, nr).
The Atlantic scrie, citand Bloomberg, ca pana acum investitia de 309 miliarde de dolari din banii contribuabililor a adus un profit de 25,2 miliarde de dolari. Trezoreria a estimat mai devreme in acest an ca la final contribuabilii vor avea un profit de 11 miliarde de dolari. Cum? Simplu: vor pierde intre 221 si 363 miliarde de dolari prin cei doi giganti ipotecari dar vor castiga prin salvarea bancilor si asiguratorilor.
Morala e simpla: in timp ce bancile au facut pariuri imobiliare, salvarea lor din panica investitorilor duce la profit. Pe cand entitatile cvasi-guvernamentale precum Fannie si Freddie au facut si ele pariuri, dar nu au modelul de afaceri sau capitalul necesar pentru a supravietui.
Bancile si asiguratorii au fost salvate pentru ca un colaps al lor ar fi sugrumat economia, colosii ipotecari au fost scapati din datorie civica, pentru ca bancile centrale si fondurile suverane aveau obligatiuni la ele…
Etichete: analiza, asigurari, banci, extern, Fannie Mae, Freddie Mac, imobiliare, stiri, SUA