Sefii Lehman, prinsi cu emailurile fraudelor

Scris de

Cand Anton Valukas, examinatorul falimentului Lehman Brothers, a cautat in cele 34 de milioane de pagini dovezi care sa arate ca sefii Lehman, nici nu-si imagina ce o sa gaseasca.

Valukas si-a pus avocatii sa caute in tona de documente termeni precum “discutie”, “mare necaz”, “stupid”, “doar intre noi”. Si ce a gasit intrece orice masura. Valukas a conchis ca Richard “Dick” Fuld, directorul executiv al Lehman a inselat deliberat investitorii in rapoartele financiare. In plus, directorii financiari Christopher O’Meara, Erin Callan si Ian Lowitt n-au prezentat metoda financiara numita Repo 105, prin care datorii de 50 de miliarde de dolari erau ascunse publicului inaintea prezentarii rapoartelor pe bursa.

Avocata lui Fuld, Patricia Hynes, spune ca acesta nu stia de Repo 105.
Un email de la inceputul lui 2007 al lui Fuld avertiza ca banca de investitii ia prea mult risc, dar tot el, mai tarziu, incuraja luarea de risc.
Un email al lui Michael Gelband, fostul sef al Lehman pentru piete de capital cita previziuni de incetinire a economiei din partea firmelor de top din domeniul managementului de active: Stanley F. Druckenmiller de la Duquesne Capital Management LLC si Paul Tudor Jones de la Tudor Investment Corp. “Aceasta nu este echipa a doua”, scria Gelband. Mai departe el spune ca paritatea risc/recompensa nu e buna si ca incearca sa scape de activele care nu prea au cautare.
Fuld a replicat ca vor discuta. Un alt mail, din 18 aprilie 2007, a fost trimis de Kentaro Umezaki, fostul sef al strategiei pe produsele cu venit fix. El a spus ca e confuz care sunt obiectivele reale ale firmei in privinta constrangerilor de risc versus cresterea veniturilor.

David Goldfarb, directorul de strategie al Lehman i-a scris lui Fuld in alte doua emailuri ca banca de investitii n-ar trebui sa isi arate nevoia de bani. Roger Nagioff, seful unitatii de produse venit fix i-a scris lui Goldfarb ca “probabil vom fi pedepsiti pentru stupiditaea noastra”. El vorbea de mari tranzactii cu mult risc.
Cu cateva luni inainte de faliment, Paul Mitrokostas, directorul operational al unitatii de venituri fixe, il intreba pe Clement Bernard, directorul financiar al unitatii, daca exista vreo tinta oficiala despre cat Repo 105 sa faca in acel trimestru.
In final, Lehman a ajuns sa ascunda 49 de miliarde de dolari datorii.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: www.lifeofguangzhou.com

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.