SUA ar fi vrut ca Buffett sa investeasca in Lehman Brothers

Scris de

Trezoreria Statelor Unite ar fi dorit ca miliardarul american sa investeasca in Lehman Brothers inaintea falimentului bancii.

Henry Paulson, secretatul de atunci al Trezoreriei, i-a sugerat o data lui Buffett ca ar dori ca el sa investeasca in Lehman, arata raportul de 2.200 de pagini al lui Anton Valukas, solicitat de instanta in privinta celui mai mare faliment din lume. Valukas arata insa ca Paulson nu a insistat.

Warren Buffett a avut in 2008 trei ocazii diferite de a investi in Lehman insa nu a facut acest lucru deoarece a banuit ca executivii bancii de investitii nu erau complet sinceri.

Povestea intalnirilor

Initial, Fuld l-a sunat pe David Sokol, seful MidAmerican Energy Holdings Inc, o unitate a Berkshire si unul dintre cei mai de incredere oameni ai lui Buffett. Despre acesta se crede ca va fi succesorul lui Buffett la conducerea Berkshire Hathaway.
Evenimentul a avut loc in 27 martie 2008 si Lehman ar fi vrut 3,5 miliarde de dolari de la Berkshire. Lehman a fost atat de sigura de afacere ca pregatise inclusiv un memoriu intern anuntand investitia. Ziua urmatoare, Fuld si Buffett au discutat despre o investitie de 2 miliarde de dolari. Miliardarul dorea ca si directorii Lehman sa investeasca in aceleasi conditii cu el, dar Fuld nu a dorit. El a mentionat ca deja acestia iau prea multe compensatii in actiuni de la banca. In plus, lui Buffett nu i-a placut plangerea lui Fuld despre speculatorii bursieri care impingeau in jos valoarea actiunilor Lehman. Pentru Buffett asta era “un indiciu despre esecul de a admite propriile probleme”.

Paulson a sunat in numele lui Fuld

Atunci Paulson l-a sunat pe Buffett in numele lui Fuld. Miliardarul s-a uitat in raportul financiar al bancii si a observat probleme cu anumite active. Dupa care a auzit de o problema a bancii in Japonia pe care Fuld nu o mentionase. Ca atare s-a retras.

Ulterior, in 13 septembrie 2008 deja se auzea ca Lehman ar fi in pericol iminent de faliment. Atunci Fuld a cerut o garantie de 5 miliarde de dolari pana ce banca britanica Barclays urma sa preia Lehman. Dar Barclays a fost fortata de autoritatile britanice sa se retraga din afacere.

Afacerea Goldman

La cateva saptamani dupa falimentul Lehman din 15 septembrie 2008, Warren Buffett investea 5 miliarde de dolari in Goldman Sachs, intr-o operatiune care i-a dat posibilitatea sa cumpere actiuni la 115 dolari bucata. Acum titlurile sale se tranzactioneaza la 174 de dolari bucata, marcand pentru Buffett un profit de peste un miliard de dolari.

Sursa: Reuters
Sursa foto: nydailynews.com

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.