SUA e cel mai mare Caritas din istorie. Si e deja falimentar

Scris de

Acumularea accelerata de datorii de catre SUA a facut doi economisti reputati din lume sa o compare cu o schema piramidala de tipul Ponzi, asa cum a fost Caritas-ul nostru.

Primul care a facut aceasta referire este Laurence Kotlikoff, profesor de economie la Boston University, care a analizat in luna august situatia economiei americane intr-un editorial pe Bloomberg. De la el a ramas si celebra afirmatie: “Sa fim seriosi. SUA este falita!”.

Celalalt este Bill Gross, administratorul celui mai mare fond de obligatiuni din lume, Pimco, cu active de peste 1.000 de miliarde de dolari in administrare. Gross a spus in scrisoarea lunara cu perspectivele de investitii trimisa saptamana trecuta, ca “datoria publica seamana, in realitate, cu o escrocherie a la Ponzi. Chiar daca Statele Unite isi platesc uneori datoriile, se presupune intotdeauna ca atâta timp cât exista creditori pentru noi imprumuturi, jocul poate continua la nesfârsit”.

Dar sa vedem pe ce se bazeaza ei. Kotlikoff a analizat datele bugetare si a ajuns la concluzia ca guvernul american are o nevoie de 202 trilioane de dolari. Pentru ce? Pentru programele sociale: asistenta sociala si Medicare – suportarea costurilor cu sanatatea.
Astea doua vor ajunge sa consume 92% din bugetul SUA in 2019. Adica peste doar 9 ani!
Jocul piramidal este pe cale sa cada. In 1950 o pensie americana era platita de 16 muncitori. Acum, fiecare pensie e platita de 3,3 oameni. Pana in 2025 se proiecteaza ca vor ramane doar doi lucratori care sa sprijine un pensionar.

In ritmul actual datoria publica a SUA va ajunge la 716% din produsul intern brut al SUA in 2080. Dar, bineinteles ca bula se va sparge mult inainte.

Medicamentul amar – dublarea taxelor in SUA

Kotlikoff spunea in analiza sa din iulie ca inclusiv FMI a notat ca SUA are nevoie de ajustari mai mari pentru a stabiliza datoria publica americana. “Inchiderea gaurii necesita o ajustare fiscala anuala de 14% din PIB”. Ceea ce e imens. Pentru a va da un ordin de marime, asta ar insemna practic dublarea tuturor taxelor din SUA, de la cele pe locuinte, pe venit pana la cele pentru corporatii.
Asta ar lasa SUA cu un excedent bugetar anual de 5% din PIB si ar duce la plata datoriei de 14 trilioane de dolari. In ritmul actual datoria va ajunge la 19,6 trilioane in 2015.

Chestia e ca in ultimii 60 de milioane de ani americanii si-au imbunatatit constant standardul de viata. Si asta s-a facut pe datorie, amanetand generatiile viitoare.
In ultimii 30 de ani de ani datoriile familiilor americane s-au balonat de la 2 trilioane de dolari la 14 trilioane. Si numai cei 5% din varf au castigat venituri suplimentare pentru a compensa cresterea costurilor din 1975 incoace. Azi americanii se imprumuta 2,853 milioane de dolari pe secunda pentru studii si educatie, totalul ajungand la un record de 849 miliarde de dolari, care este chiar mai mult decat datoria totala de la cardurile de credit.
Pentru o mai buna intelegere, trebuie sa spunem ca daca as cheltui cate un dolar pe secunda, as termina 1.000 de miliarde de dolari in 31.000 de ani, scrie The Business Insider. Imens!

“A existat vreodata o schema Ponzi mai flagranta?”

Dar SUA nu vor lua medicamentul amar al ajustarii, din doua motive: au nevoie de crestere economica pentru ca niciun partid nu s-ar sinucide politic si Federal Reserve va dori sa usureze situatia datornicilor. Ca sa existe crestere economica in SUA e nevoie ca oamenii sa cheltuie, deoarece 70% din PIB e dat de consum. Ca sa se consume mai mult, masinaria trebuie alimentata cu bani, asadar consolidarea nu va veni pentru ca taxe mai mari ar insemna scoaterea de bani din economie. In plus, pomparea de dolari va duce initial la scaderea dolarului, ceea ce va face mai competitive exporturile americane. In perspectiva va duce la inflatie, adica o usurare a poverii celor cu credite.

Bill Gross, seful Pimco, spune acelasi lucru in alte cuvinte. “Va intreb – a existat vreodata o schema Ponzi mai flagranta? Niciodata. Unicitatea ei cere si un nou nume. O numesc «schema Sammy», in onoarea unchiului Sam si a politicienilor si cetatenilor care ne conduc in acest moment critic al istoriei”, a scris Gross.

Cu ochii pe California

Caderea schemei americane va face ca Marea Depresiune din perioada interbelica sa fie ca o picatura dintr-un ocean. Un astfel de de fenomen va lasa zeci de milioane de americani fara pensii sau ingrijire medicala. Nu va faceti planuri, pentru ca o cadere a SUA inseamna haos mondial si ca nimeni de pe planeta nu va avea vreun sfant de pensie deoarece actiunile, obligatiunile de pe bursele lumii sau monedele nationale, unde asiguratorii si administratorii de pensii investesc economiile noastre, nu vor mai valora nimic.

Deja un prim pas l-am vazut saptamana trecuta, cand Trezoreria SUA a vandut primele certificate de trezorerie cu dobanda negativa. Un eveniment declansator ar putea fi ca un stat american mare, precum California, sa ajunga in incapacitate de plata. Ceea ce i-ar face pe toti investitorii, care vad dolarul ca un rai unde sa-si tina in siguranta economiile, sa observe ca toata sandramaua se tine pe bete de chibrit. Iar la picioare se casca un hau…
Am notat California deoarece in 2008 a cerut de urgenta bani pentru a-si achita salariile profesorilor si pompierilor. In septembrie, California si Illinois au fost notate drept cele cu cele mai deteriorate bugete in criza de firma de consultanta Meredith Whitney Advisory Group LLC. Illinois imparte locul secund impreuna cu New Jersey, si Ohio. Similaritatile dintre statele americane si bancile dinaintea crizei nu sunt greu de observat…

E timpul ca americanii sa o duca mai rau pentru ca restul lumii sa supravietuiasca! Si pentru China sa permita aprecierea yuanului daca vrea ca rezervele sale de 2,45 trilioane de dolari sa valoreze ceva peste zece ani. In aprilie, China detinea 900,2 miliarde de dolari in certificate americane de trezorerie…

Sursa: Renne
Sursa foto: Crazy Blog

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

 1. radu para says:

  bag pixu , ma faceti sa renunt la pensia privata pilonu 3 ..lol,.,
  chestii interesante:
  http://video.google.com/videoplay?docid=8970126412693614845#
  si
  http://www.youtube.com/watch?v=JeROnVUADj0

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.