SUA vrea sa creeze o banca de stat pentru infrastructura
Scris de Daniel Ionascu
Autoritatile americane vor sa infiinteze o banca ce sa investeasca in proiecte de infrastructura. Aceasta va avea un capital initial de 25 de miliarde de dolari.
Totusi, nu trebuie sa se ajunga la o institutie asemanatoare cvasi-agentiilor guvernamentale Fannie Mae si Freddie Mac, a avertizat Robert Wolf, directorul UBS Americas in fata Comitetului Bancar din Senatul american la o audiere in privinta alternativelor pentru finantarea proiectelor de infrastructura. Banca elvetiana sprijina ideea.
Congresul ar trebui sa infiinteze o institutie care sa garanteze investitiile private in transporturi si alte proiecte ca cele privind modernizarile aeroporturilor, cailor ferate, retelelor de apa si conexiunilor broadband, a spus Wolf.
Dar el a spus ca n-ar trebui sa aiba actionari privati, ci sa fie capitalizata de Trezoreria SUA pentru a evita experientele cu Fannie Mae si Freddie Mac care erau detinute de actionari privati dar beneficiau de sponsorizare guvernamentala. Ca sa se mentina pe linia de plutire contribuabilii americani au pompat pana acum 150 de miliarde de dolari din totalul de 200 de miliarde pusi la dispozitie colosilor ipotecari respectivi.
Investitii in infrastructura pentru locuri de munca
Administratia Obama a propus un program de investitii in infrastructura totalizand 50 de miliarde de dolari pentru a revigora economia si a crea locuri de munca. Banca ar putea fi un mod de a finanta proiectele cele mai importante. Programul ar putea capata forma in 2011. Consilierii prezidentiali au sugerat ca banca sa fie capitalizata cu 25 de miliarde de dolari.
Obama, membri ai Congresului si experti in transport cred ca mecanismele actuale de finantare in infrastructura bazate pe taxe incluse in pretul benzinei nu mai tin pasul cu necesitatea si cererea. Anul trecut, fondul federal pentru autostrazi aproape ca a intrat in colaps inainte de a fi salvat de urgenta de Congres printr-o infuzie de bani. Cei care sustin ideea spun ca fondurile private de investitii sau cele de pensii ar putea completa capitalul federal. Circa 180 de miliarde de dolari capital privat este disponibil pentru investitii in infrastructura.
Paradoxul bunastarii
Totusi, nu toti sunt fericiti cu ideea. “Cand aud ca o banca de infrastructura nu va costa contribuabilii niciun cent, ma intreb de ce resurse federale si garantii sunt necesare”, a declarat senatorul Richard Shelby la audieri.
Pentru ca acum bancile private nu vor sa isi asume riscul, mai ales ca-si vor recapata creditele in multi ani, ceea ce le-ar reduce pe moment capitalizarea. Iar in mediul economic de azi “cash is king”. Sau vorba cantecului, banii vorbesc! In plus, daca se dovedeste profitabil, vor urma si alte banci sa investeasca. Daca nu, cetatenii vor ramane cu paguba si unele companii cu noi comenzi.
Etichete: banci, extern, Fannie Mae, Freddie Mac, infrastructura, investitii, Robert Wolf, stiri, SUA, transporturi, UBS