Triunghiul Bermudelor la Distrigazuri. Cum au disparut mii de kilometri de retele ca prin ceata
Scris de Daniel Ionascu
Nici n-au trecut cateva zile de la scandalul subminarii economiei nationale la Romgaz, ca iata ca inca pocinog se intampla la ministerul Economiei.
Lungimea retelelor de distributie a gazelor de la fostele Distrigazuri, vandute catre E.ON si Gaz de France in 2005, variaza cu mii de kilometri fata de momentul privatizarii, potrivit raportului pe 2010 al Curtii de Conturi facut public zilele trecute.
In cazul Distrigaz Nord (E.ON), in contractul de privatizare au fost trecuti 13.182 de kilometri de retea, iar la o verificarile urmatoare lungimea a tot scazut cu pana la 3.500 de kilometri (25%). Astfel, la 30 iulie 2007 au aparut la numaratoare doar 9.635 kilometri.
In cazul Distrigaz Sud (GdF SUEZ), la privatizare compania s-a dat cu 8.175 kilometri si 1.918 statii de reglare-masurare. In 2007 mai existau in evidenta doar 1.312 statii, in scadere 606 bucati, adica fix 46,19%.
Explicatia cea mai logica este ca retelele si statiile au fost “vandute la fier vechi” in numele restructurarii companiei.
OPSPI trebuia sa verifice E.ON si Gaz de France
Iar problema este ca Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei trebuia sa stea cu jerdia la investitori pentru ca acestia sa isi realizeze obligatiile din contractele de privatizare. Care prevedeau ca nu se vor instraina active de baza.
„In conditiile in care societatea nu a instrainat active, clauza din contract a fost certificata de vanzator ca fiind respectata, fara a se lua masuri pentru clarificarea diferentelor constatate”, spun auditorii Curtii de Conturi.
Problema e cu atat mai mare cu cat Frank Hajdinjak, bossul E.ON Romania, declara la finele lui 2011 ca societatea si-a indeplinit toate obligatiile prevazute la privatizare, ba chiar le-a si depasit…
In aceasta situatie, ne asteptam ca taiarea contractelor Hidroelectrica sa aduca, de fapt, mai multi “baieti destepti” decat sunt acum…
Etichete: Curtea de Conturi, Distrigaz Nord, Distrigaz Sud, E.ON, energie, extern, Frank Hajdinjak, Gaz de France, gaze naturale, GdF Suez, Ion Ariton, Ministerul Economiei, OPSPI, raport, recomandari, stiri