Un nou pericol asupra Europei: Bundesbank se afunda in datorii

Scris de

Bundesbank, banca centrala a Germaniei, si-a epuizat activele sale private si a ajuns datoare vanduta catre bancile comerciale nemtesti, carora are sa le dea in jur de 230 de miliarde de euro, scrie The Telegraph.

Bundesbank a furnizat deja 496 miliarde de euro statelor aflate la ananghie, in special Greciei, Irlandei, Italiei si Spaniei. Operatiunile sunt parte a “TARGET2”, un program de plati automate intre bancile nationale ale zonei euro.
“Asta ajunge la punctul de pericol. Deja a depasit de o data si jumatate bugetul total al guvernului german”, spune Frank Westermann, profesor la Osnabrück University. “Daca oricare dintre statele aflate in criza ies din euro sau daca zona euro se va sparge, Bundesbank are riscuri extreme”, a mai spus el. Inainte de criza, Bundesbank avea 270 de miliarde de dolari in rezerve private. Acestea au fost golite, iar banca centrala s-a imprumutat inca 228 miliarde de euro catre bancile germane, pentru a-si indeplini obligatiile prin schema TARGET2.
Pozitia oficiala a Bundesbank este ca operatiunea nu creste riscul pentru Germania, insa au fost trase semnale de alarma de institutul german IFO si de economisti privati.
“Motivul pentru care Banca Centrala Europeana (BCE) a inceput sa tipareasca bani in decembrie a fost pentru a evita ca Bundesbank sa fie impinsa si mai mult in datorie”, a mai spus profesorul Westermann, referindu-se la imprumuturile ieftine in valoare 489 miliarde de euro pe trei ani.

David Marsh, un autor de carti atat asupra Bundesbank cat si euro, a spus ca sistemul de imprumuturi leaga si mai tare Germania in uniunea monetara.
Problema e ca Bundesbank nu are imunitate legala pentru pierderi, aceasta fiind partea negativa a independentei sale. Deja OECD si FMI imping BCE sa accepte pierderi pe datoria Greciei iar Bundesbank detine circa 12 miliarde de euro in imprumuturi acordate statului elen.

Pericolul vine din faptul ca cei 489 miliarde de euro in banii suplimentari dati de BCE ar putea sa nu ramana in statele cu problema si ar putea “zbura” catre protectia oferita de bancile germane. Astfel, cu cat mai mare devine lichiditatea, cu atat mai mare ar putea fi valul.

“Daca toata lumea incearca sa iasa din criza in acelasi timp, asta va coplesi TARGET2. In principiu, un atac speculativ ar putea veni oricand. Ne indreptam spre zone multiple de echilibru in care credintele despre o spargere a zonei euro se auto-indeplinesc”, a spus el.

Sursa: The Telegraph
Sursa foto: ForexTv

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.