Wal Mart si General Electric, prinse in falimentul scolului

Scris de

22Wal Mart si General Electric sunt doi giganti in propriile lor domenii si printre companiile cele mai mari din lume. Si totusi au suferit din cauza falimentului neprevazut al Lehman, scrie Bloomberg.

Luni, 15 septembrie 2008, nimeni nu imprumuta nimic pe pietele financiare din SUA. Lehman intrase in faliment, Merrill fusese vanduta rapid catre Bank of America iar AIG avea probleme uriase. Telefoanele nu sunau, nimeni nu schita vreun gest, ca intr-o celebra poveste SF din anii ’60, cand „ice-nine” – o gheata miraculoasa, din care o picatura facea bocna orice apa cu care venea in contact- se instalase.

Dar in Bentonville, Arkansas, unde era sediul Wal Mart, era si mai multa activitate. Wal Mart avea 250 de milioane de dolari bagati in Reserve Primary, un fond de investitii care imprumutase Lehman cu peste 700 de milioane de dolari. La auzul vestii falimentului Lehman, toti s-au napustit sa isi ia banii din Reserve Primary. Iar miliarde de dolari au curs. Wal Mart n-a apucat sa-si ia banii, potrivit unui proces intentat. Henry Ford Health System din Detroit avea 414 milioane de dolari in acel fond. Visa avea si ea alte 982 milioane de dolari.

Prabusirea General Electric

Cand Henry Paulson, secretarul Trezoreriei la acel moment, si Timothy Geithner, presedintele Fed New York, au lasat Lehman sa intre in faliment, nimeni din toate capetele luminate ce discutau la sediul Fed nu a putut aprecia ce urmeaza. „Deja sunt numit Mr Bailout (Domnul Salvare)” isi aduc aminte oamenii ca ar fi zis Paulson. Cu 6 luni inainte salvase Bear Stearns, pe care a cumparat-o JP Morgan cu un ajutor de 30 de miliarde de dolari de la stat. Cu o saptamana inainte bagase cate 100 de miliarde de dolari in  Fannie Mae si Freddie Mac.

Lumea isi aducea aminte ca in urma cu cateva luni Paulson a luat o cina cu Dick Fuld, impetuosul boss al Lehman. Paulson i-a spus atunci lui Fuld sa vanda firma. Fuld s-a ratoit la el si a spus ca el conduce Lehman de 14 ani, mai mult decat a condus Paulson Goldman Sachs. La final fiecare a plecat cu gandurile lui. Paulson ca l-a avertizat pe Fuld. Acesta din urma a spus angajatilor ca „Lehman are un brand puternic cu Trezoreria”. Avea impresia ca va fi salvat. Dar n-a fost asa.

Iar in camera unde s-a stabilit ca Lehman va fi lasata de capul ei nu erau decat bancheri. Nimeni de la GE Capital, o institutie financiara enorma dar care nu era banca. GE Capital imprumutase 97 de miliarde de dolari de pe piata imprumuturilor pe termen scurt dintre companii, numita commercial paper. Mai mult decat orice banca din lume. Episodul a dus la o prabusire a General Electric, actiunile conglomeratului ajungand in 5 martie 2008 la 6,66 dolari de la 26,75 dolari in vinerea de dinaintea falimentului Lehman. Acum sunt in jur de 13 dolari.

Sursa: Bloomberg

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.