13 ani de Google

Scris de

Google doodleGoogle, cel mai folosit motor de cautare si un gigant in mediul online, sarbatoreste astazi 13 ani de la infiintarea companie printr-un logo specific in care literele ce alcatuiesc cuvantul “google” se regasesc in jurul unui tort.

Compania a fost creata pe 27 septembrie 1998, insa cei doi fondatori, Larry Page si Sergey Brin, au inceput sa lucreze la acest proiect inca din 1995. Google a reusit de la inceput sa atraga atentia in mediu online, iar algoritmul prin care erau afisate rezultatele s-a dovedit a fi foarte eficient. Rezultatele ce apar pe Google se bazeaza pe recomandarile altor site-uri (de exemplu, un link este relevant unei cautari daca sunt facute cat mai multe trimiteri la acesta de catre alte site-uri).

Google a devenit o adevarata mina de aur, inregistrand profituri enorme datorita numarului mare de utilizatori ce folosesc motorul de cautare, precum si celelalte servicii oferite de companie (Google Maps, Gmail, AdSense, AdWords, Google+ si multe altele). Google este un model de afaceri de succes bazat pe gratuitate. Publicitatea in mediul online nu ar fi fost la fel fara Google AdSense, un sistem personalizat ce ofera reclama utilizatorilor in functie de cautarile efectuate de acestia, de continutul paginilor pe care sunt afisate si multe alte criterii.

Conform unor statistici oferite de StatsCounter, Google detine 90% din piata motoarelor de cautare, insa procentul difera foarte mult de la o tara la alta. Problema celor de la Google este Facebook, site-ul pe care utilizatorii de internet au petrecut cel mai mult timp fata de oricare alt site, conform unor studii Nielsen publicate la inceputul lunii septembrie.

Astfel a luat nastere Google+, reteaua de socializare lansata pentru a dobori dominatia din mediul online a Facebook-ului. Desi nu au fost eliberate date oficiale, se speculeaza ca reteaua de socializare a celor de la Google a atins pragul de 50 de milioane de membri, castigand 2 milioane de useri pe zi de cand inregistrarea pe site nu mai necesita invitatie de la un membru deja existent. Succesul inregistrat de Google+ este un motiv in plus de sarbatoare pentru companie.

Au trecut 13 ani de cand Google schimba regulile internetului. Google, compania ce a facut mai usoara viata utilizatorului de internet, este de astazi, in mod oficial, un adolescent.

Autor: Lucian Rotaru

Sursa: The Guardian
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.