Android Market a ajuns la 200.000 de aplicatii, App Store la 400.000
Scris de Daniel Ionascu
Surprize-surprize! O data cu sosirea noului val de tablete mari framantari au loc in lumea aplicatiilor mobile. Si fata de ceea ce stiam noi schimbarile sunt mai mult decat consistente.
Dar sa le luam pe rand. Android Market, magazinul online al Google, si-a dublat practic numarul de aplicatii disponibile, de la 100.000 cate erau raportate ultima oara, potrivit companiei de consultanta AndroLib, care urmareste statisticile legate de Android Market. Majoritatea sunt gratuite iar Google “nu este fericita” de cum decurg lucrurile in privinta descarcarii de aplicatii platite. Si a anuntat ca va elimina aplicatiile care violeaza termenii licentei. Un posibil raspuns ar fi faptul ca nu e afectat financiar, din moment ce isi trage 30% din plata fiecarei aplicatii descarcate (daca e pe bani, fireste). Desigur, o data cu sosirea tabletelor cu Android 3.0 Honeycomb, precum Motorola Xoom la G-Slate, descarcarile de aplicatii sofisticate si pe bani vor prinde aripi si mai mult pentru gigantul online. De asemenea, Sony a anuntat si “erezia” de a permite ca jocurile sale pentru consolele portabile PSP si NGP sa fie folosite pe Android. Asta in perspectivia viitorului telefon PlayStation, care se va numi cel mai probabil Xperia Play.
Pe de alta parte, ramasi sub impresia celor 10 miliarde de aplicatii descarcate din App Store, am trecut cu vederea un alt anunt: App Store are acum 400.000 de programe si jocuri disponibile pentru iPhone si iPad, fata de cele 300.000 gasite la ultima numarare oficiala.
Quo Vadis?
Nokia a ajuns la un surprinzator numar: 30.000 de aplicatii pe Ovi Store, a anuntat directorul executiv Stephen Elop la conferinta de prezentare a rezultatelor financiare. Este un progres remarcabil, fata de cele 7.000 de aplicatii stiute pe toamna. Elop a mai spus ca 4 milioane de descarcari au loc de pe Ovi Store zilnic. Telefoanele Nokia ruleaza Symbian, dar in tundra se lucreaza intens impreuna cu Intel pentru realizarea MeeGo, care trebuie sa apara in aceasta primavara.
Urmatoarea pe lista este magazinul Research in Motion (RIM) BlackBerry App World, pentru smartphone-urile BlackBerry si viitoarea tableta PlayBook. Intr-un interviu din 10 ianuarie pentru FierceWireless, Tyler Lessard – vicepresedinte RIM pentru aliante globale si relatii cu dezvoltatorii – anunta ca platforma sa a ajuns la 17.000 de aplicatii cu mai mult de 2 milioane de descarcari pe zi. Ultima numaratoare arata 10.000. Acum cateva zile surse informate precizau ca RIM vrea sa permita rularea aplicatiilor de Android in viitorul sistem de operare QNX. Acesta va debuta pe tableta PlayBook, dar e de asteptat sa inlocuiasca actualul soft si pe telefoanele inteligente.
Microsoft evolueaza frumos cu Windows Phone 7 Marketplace, avand al doilea ritm de crestere dupa Android. Daca pe 4 ianuarie anunta 5.000 de aplicatii disponibile, pe 26 ianuarie ajunsesera la 6.500, zilnic aparand 100 in magazin, potrivit lui Greg Sullivan, senior product manager la Windows Phone 7. Dar cei 24.000 de dezvoltatori anuntati sunt platiti bine de Microsoft prin diverse stimulente pentru a realiza softurile respective. Microsoft are nevoie “ca de aer” de dezvoltarea rapida a unui ecosistem pe langa Windows Phone 7 pentru a recapata din cota de piata.
HP si Samsung, outsideri
Hewlett-Packard a a reusit si ea recent sa parcheze 5.000 de aplicatii in curtea webOS Catalog. In 13 ianuarie a trecut si acesta de 100 de milioane de descarcari in total.
Despre BadaOS nu stim decat ca Samsung tintea livrarea a 5 milioane de terminale in 2010 si 50 de milioane de descarcari de aplicatii. Pentru acest an, gigantul corean – care a replicat cel mai bine modelul integrat al Apple – estimeaza vanzarea a 10 milioane de telefoane Wave (serie care ruleaza doar Bada OS), pana la jumatatea anului.
O carca de bani
Gartner estimeaza ca veniturile din aplicatii vor fi de 15 miliarde, cuprinzand atat vanzarile cat si reclama din ele. Firma de consultanta mai spune si ca 82% din descarcari vor fi gratis in 2011, dar trendul e sa se descreasca din 2012 incolo.
Etichete: analiza, Android, Android Market, App World, Apple, Bada OS, BlackBerry, BlackBerry OS, BlackBerry World, extern, Gartner, Google, HP, Intel, iOS 4, iPad, iPhone, MeeGo, Nokia, Ovi Store, Palm, RIM, Samsung, stiri, Symbian, tablete