Cum sa-ti faci supercomputer din console PlayStation 3

Scris de

The Condor Cluster, al 33-lea calculator din lume ca putere de procesare, este realizat din 1.760 de console PlayStation 3 conectate intre ele. Acesta apartine US Air Force si este capabil sa efectueze 500 de trilioane de operatiuni pe secunda, fiind cel mai rapid calculator al Departamentului Apararii.

Supercomputerul se afla in Rome, New York, si a fost prezentat formal acum doua zile la o taiere de panglica. Acesta va fi folosit de toate centrele aviatiei americane pentru sarcini ca dezvoltarea capabilitatilor radar, recunoasterea tiparelor, procesarea imaginilor de satelit, cercetari privind inteligenta artificiala.

Viteza sa permite analizarea imaginilor de rezolutie ultra-mare, la rate de miliarde de pixeli pe minut. Datorita capabilitatilor grafice foarte moderne, supercomputerul are si algoritmi imbunatatiti care identifica mai bine obiectele zburatoare blurate.

Proiectul a inceput acum patru ani, cand o consola costa 400 de dolari bucata, pe cand tehnologia comparabila era 10.000 de dolari pe unitate. Per total, consolele sale au costat 2 milioane de dolari. Potrivit autoritatilor, asta inseamna ca super-calculatorul costa doar 5-10% din echivalentul unui sistem facut din componente de calculator.
Un alt avantaj al sau este eficienta energetica, consumand doar 10% din cat au nevoie super-computerele comparabile.

Aditional consolelor, unitatea mai include 168 de unitati de procesare grafica si 84 de servere de coordonare, care directioneaza traficul in sistem. Modelele de console sunt vechi, din cauza ca cele noi nu permit instalarea de Linux.

Sursa: PhysOrg
Sursa foto: PhysOrg

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.