Deseurile electronice ale europenilor sunt exportate ilegal in lume
Scris de Nicoleta Banila
Aparatele electronice si electrocasnice aruncate la gunoi de europeni sunt exportate pe alte continente, ca Africa sau Asia, unde polueaza mediul inconjurator. Putine transporturi sunt descoperite la timp si reintoarse in tara de provenienta.
Cele mai multe deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) provin din Marea Britanie si sudul Europei, iar o treime din acestea provin doar din Olanda.
Un ofiter vamal din Rotterdam a capturat un container plin cu televizoare si monitoare originare din Germania, cu destinatia Coasta de Fildes, din Africa.
Verificarea containerelor in porturi face parte din efortul sustinut al Uniunii Europene de a opri valul de DEEE care sunt aruncate in tarile aflate in dezvoltare. Cu toate acestea, doar 3 % din containere ajung sa fie verificate in cel mai aglomerat port al Europei, Rotterdam. Restul ajung la destinatie, in tari ca Ghana, Nigeria, Pakistan sau India. Aici sunt fie desfacute si valorificate partial, fie reintroduse in uz, fie arse. Deseurile contin metale grele toxice si chimicale periculoase eliberate in urma arderilor, care ii imbolnavesc pe muncitorii care le manevreaza, printre care se afla si copii.
Reprezentantul Greenpeace in Olanda, Kim Schopping, sustine ca reciclarea este costisitoare in Europa si, drept urmare, a devenit profitabila vanzarea deseurilor pe piata neagra.
In anul 1994, Comunitatea Europeana a adoptat Conventia de la Basel, care interzice exportul DEEE oriunde in afara de tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), din care face parte si Romania.
Uniunea Europeana incurajeaza reciclarea DEEE pe teritoriul tarilor membre, in conformitate cu protectia mediului, fara prea mare succes insa. Numai o parte din deseuri intra in acest circuit. Celelalte provin dintr-un „flux paralel” alimentat de birouri, firme, centre de colectare ale municipalitatii si puncte de buy-back, urmand ca multe din ele sa fie exportate ilegal.
Etichete: buy-back, Conventia de la Basel, DEEE, deseuri, echipamente, Europa, extern, mediu, poluare, reciclare, Uniunea Europeana