Ericsson: pirateria vine din lacomia caselor de discuri si a studiourilor de film

Scris de

Exista la un moment dat un episod de South Park in care Britney Spears e trista. Si asta pentru ca din cauza pirateriei nu si-a putut cumpara decat un avion personal care e mai putin sigur decat modelul de clasa superioara….

Ei bine, cam asta zice si Ericsson, gigantul telecomunicatiilor. Intr-un articol publicat recent Rene Summer, directorul Ericsson pentru Guvernanta si Relatii cu Industria, spune ca sistemele de partajare a informatiei nu sunt radacina problemei copyright-ului. Ba chiar invers, casele de discuri si studiourile de film sunt lacome si s-au invatat sa le vina banii de-a gata, asa ca nu mai vor sa inoveze pentru a-si atinge clientii. Iar cand asta se intampla si accesul la produs e ingradit, oamenii sunt fortati sa consume media de pe alte cai.

Ba mai mult, aceste companii care detin drepturile de autor nu ezita sa obtina ordine judecatoresti pentru a forta furnizorii de internet ca sa actioneze impotriva clientilor cu astfel de comportamente.
“Furnizorii de internet sunt fortati sa actioneze ca agenti de securitate digitala in numele celor care detin drepturile economice prin ascultarea, ecranarea, supravegherea si filtrarea schimbului de informatii intre consumatori. Astfel de activitati in forta dauneaza perspectivelor pentru alternative digitale legale prin introducerea principiului inovarii prin permisiune. De asemenea aduce ecouri nedorite cu supravegherea din societatile estice, pe care Europa le-a respins in mod decisiv”, arara Summer.

“Lacomia cand imi vine, iau si pielea de pe tine”

Ce mai zice el? “Partajarea de fisiere e doar un simptom al problemei, nu problema in sine. Aceasta este disponibilitatea inadecvata si necompetitiva a unei arii mari de alternative digitale. Consumatorii se asteapta sa poata lua decizii liberi in privinta asupra modului in care consuma continut media si la propria alegere. Agatandu-se de metode de afaceri expirate, precum teritorialitate, detinatorii de drepturi economice creaza in fapt comportamentul consumatorului impotriva caruia protesteaza atat de violent”.

Incapatanarea de a sta in trecut

Si nu numai utilizatorii de produse digitale se confrunta cu acest comportament. Casele de discuri s-au impotrivit din greu cand Apple voia sa lanseze iTunes acum 10 ani. Acum este un mare succes. Chiar in acest an, la licentierea produselor bazate pe cloud computing, marile companii nu si-au dat acordul decat pentru iCloud de la Apple, in vreme ce Amazon si Google au lansat produsele lor fara licentiere, din cauza neintelegerilor cu respectivele companii in privinta banilor si taxarii clientilor.

Sursa: TG Daily
Sursa foto: reason.com

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.