Ghidul incepatorului in Macromedia Dreamweaver
Scris de Alex Cociorva
Crearea unei pagini de internet devine pe zi ce trece o activitate din ce in ce mai necesara in contextul societatii de astazi, in care ne lovim tot mai adesea de ideea eficientizarii informatiei si a modului sau de prezentare. Instrument utilizat in realizarea prezentarilor cu orice si despre orice, pagina de web poate intra cu usurinta in doua categorii: atat in zona necesarului si utilului, cat si in zona informatiei redundante, denigrante si chiar periculoase, totul sub nuanta favorabila a culturii de avangarda.
Folosirea mediului intra-net/ internet si a tuturor elementelor componente ne poate asigura o comunicare eficienta, un cadru activ pentru dezvoltarea diverselor abilitati tehnice si teoretice cat si posibilitatea efectuarii unei selectii riguroase a tot ceea ce inseamna informatie si mod de utilizare a acesteia. Pachetul Macromedia este ideal pentru realizarea unor pagini de internet deosebit de utile, atractive si pline de interactivitate. Modul de utilizare a instrumentelor grafice pe care le gasim in pachetul Macromedia depinde de interesul fata de mediul web, de scopul pe care vrem sa-l urmarim si de asemenea de cunostintele noastre in materie de tehnologie si programare.
Interfata prietenoasa a acestui pachet de soft ne da posibilitatea de a utiliza instrumentele sale componente, de la un nivel scazut pana la un nivel ultra-profesional, fiind astfel pe placul oricarui utilizator, satisfacand cerintele de baza. Pachetul Macromedia pentru realizarea paginilor web cuprinde programe precum: Fireworks (utilizat in speta pentru crearea elementelor active din pagina: butoane, campuri si diverse grafice); Freehand (avand cam aceleasi atribute ca Fireworks); Director (un instrument deosebit de util pentru crearea aplicatiilor interactive, utilizand scriptul lingo (movie script) ca mediu principal de programare, descriind toate instantele si posibilitatile de manipulare a frame-urilor) si nu in ultimul rand Dreamweaver (prin intermediul caruia inseram toate aplicatiile create, fiind intr-o anumita masura programul de implementare si constituire propriu-zisa a paginilor web).
Dreamweaver ca si celelalte programe axate pe crearea si implementarea aplicatiilor complexe, permite lucrul in doua medii: cel de interfata grafica, de editare (in care jonglam grafic cu obiectele din bara de instrumente) si cel de script (in care avem posibilitatea inserarii diverselor coduri pentru completare si creare a unor aplicatii, fiind locul propice lucrului cu anumite subtilitati tehnice).Printre scripturile folosite in implementarea aplicatiilor web, Dreamweaver permite lucrul cu HTML (de baza), PHP, JavaScript (folosit tot mai des in tehnologia paginilor web), ASP VB Script, si CSS (pentru crearea de stiluri si fonturi diferite). De asemenea, softul permite si realizarea unor extensii ale programului, aceasta incluzand si achizitionarea unor versiuni mai noi, precum si utilizarea unor scripturi mai avansate, compatibile insa cu mediul de programare. Dreamweaver Exchange te trimite prin intermediul unui link direct la pagina Macromedia de unde poti achizitiona (prin intermediul unui cont gratuit) diverse widget-uri numai bune pentru a face din pagina web o prezentare deosebit de atractiva a scopurilor si obiectivelor urmarite de aceasta.
Datorita tuturor aspectelor legate de atractivitate, instrumente complexe dar in acelasi timp accesibile si posibilitatea integrarii unei suite intregi de programe, pretul achizitionarii pentru Macromedia Dreamweaver CS4 (ultima versiune) este pe masura (aproape 400 de dolari americani). De asemenea, softul mai poate fi achizitionat impreuna cu o suita de alte programe dezvoltate de cei de la Adobe in versiunile: Adobe Creative Suite 4 Design Premium (la 1799 de dolari); Adobe Creative Suite 4 Web Premium (la 1699 de dolari); Adobe Creative Suite 4 Production Premium (la 1699 de dolari) si Adobe Creative Suite 4 Master Collection (la pretul de 2499 de dolari). Toate acestea se pot cumpara de pe site-ul celor de la Adobe.
Cerintele tehnice ale programului sunt un alt impediment in achizitionarea acestuia, astfel incat este necesar sa le mentionam pentru Dreamweaver 8.0, cel pe care vom experimenta paginile noastre web in acest mic ghid: minimum procesor Intel Pentium 3 la 800 Mhz (sau ceva asemanator); sistem de operare Windows 2000 sau XP; minimum 256 Mb RAM; rezolutie la 1024 x 768, pe minimum 32 biti si nu in cele din urma 650 Mb spatiu pe hard. Dreamweaver ofera prin intermediul mediului sau stabil, organizat, atractiv toate instrumentele crearii unei pagini de internet dorite, insa, pentru aceasta este bine sa ai deja un plan dinainte stabilit si pus la punct. Un plan poate cuprinde: scopul bine clarificat si delimitat al crearii paginii, obiectivele pe care doresti sa le atingi prin crearea acesteia , instrumentele pe care le ai la dispozitie si materialele (de tip grafic, text, imagine, etc.) de care te folosesti, precum si factorii legati de timp, eficienta, organizare si planificare de viitor.
Dreamweaver este foarte prietenos si te va ajuta in realizarea acestui plan punandu-ti la dispozitie o gama foarte variata de instrumente (de la tutoriale pana la exemple de scripturi si templat-uri pentru design), toate din prima pagina. Pentru crearea unei pagini web profesioniste, pe langa programele din suita Macromedia Dreamweaver se mai pot folosi: Microsoft Expression Web; Microsoft Expression Studio; Net Objects Fusion; Coffee Cup Html Editor si multe alte utilitare ce presupun cunostinte de programare. Pentru inceput ne vom ocupa de ceea ce inseamna webdesign-ul in suita Macromedia Dreamweaver si toate facilitatile oferite aici.
Acestea fiind spuse, spor la lucru !
Etichete: Dreamweaver, exclusiv, extern, ghiduri, Internet, Macromedia, pagina mea web, programe, software, webdesign